KRIVOKAPIĆEV MELEM ZA RUSE: Izjave novog lidera Crne Gore objavili svi vodeći ruski mediji

SVI vodeći ruski mediji objavili su u utorak izjavu dr.Zdravka Krivokapića lidera opozicione koalicije ,,Za budućnost Crne Gore" da je bilo pogrešno što je rukovodstvo Crne Gore bilo podržalo sankcije protiv Rusije.

КРИВОКАПИЋЕВ МЕЛЕМ ЗА РУСЕ: Изјаве новог лидера Црне Горе објавили сви водећи руски медији

Foto: D. Milovanović

Ta Krivokapićeva izjava je u Rusiji doživljena kao pravi melem jer je Đukanovićeva odluka da zaboravi na vekovno  prijateljstvo i uvede sankcije Ruskoj federaciji, da bi se umilio moćnicima Zapada, ocenjivana kao velika i neshvatljiva izdaja.

Foto: Depositphotos

Posebno se ističe da je profesor Zdravko Krivokapić kazao da je Crna  Gora mala zemlja  i na globalnom nivou ne može da ima nikakav uticaj i da je poznato ,,ko kosi, a ko vodu nosi", pa je neprihvatljivo da takva mala država bude prva koja će da uvodi sankcije  Ruskoj federaciji. 

- To je bio potpuno pogrešan potez koji je doveo  do mnogih  ekonomskih gubitaka Crne Gore - kazao je Krivokapić i kao primer naveo da su pre sankcija podgoričke ,,Plantaže" izvozile većinu svog vina na rusko tržište. Osim toga do pogoršanja odnosa sa Rusijom i Srbijom, većina turista u Crnoj Gori su bili iz Srbije,BiH i Rusije.

U agenciskim tekstovima se kaže da je posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori koji su se održali 30. avgusta, opozicija  uspela da posle 30 godina dobije više glasova od partije Mila Đukanovića. Ističe se da su pobedu opozicije priznali i međunarodni  posmatrači, kao i ambasade SAD i Velike Britanije.

Takođe se citira Krivokapić koji je rekao da je zatvaranje granica zbog korona virusa  građanima Rusije, Srbije i BiH bio nepromišljen potez vlasti i da je zbog toga imao štetu turizam u Crnoj Gori.

Arhiva Večernjih Novosti

U Rusiji se  kao  dobra vest ističe i to što profesor Krivokapić, kao lider najmoćnije opozicione partije, ocenjuje  da Crna Gora treba da ima bolje odnose sa Rusijom zbog  istorijskih veza, ali i zbog investicija u ekonomkiju zemlje.

Ako profesor Krivokapić bude novi mandatar crnogorske vlade, on će sigurno naići na  dobru želju da se ponovo normalizuju odnosi između Podgorice i Moskve. Ali niko od moskovskih  analitičara ne očekuje da bi predsednik Milo Đukanović mogao da izvuče pouke iz napravljenih grešaka. Slikovito rečeno, Đukanović se opredelio da mu svi prozori na kući budu okrenuti ka zapadu, verujući da tamo može da ima moćnu zaštitu. Sudeći po komentarima zapadnih medija posle završenih izbora u Crnoj Gori, tamo ga  doživljavaju kao čoveka čije je vreme prošlo i ako jednog dana završi na sudskoj stolici niko za njim neće žaliti, jer je on svoju ulogu već  završio uvodeći Crnu Goru u NATO. Zbog svega toga ni u Moskvi niko ne namerava da poziva Đukanovića u Rusiju i sa njime razgovara o normalizaciji odnosa. U novim vremenima na političku scenu će doći novi ljudi, a što se tiče Đukanovića čekaće se da mu istekne vreme u predsedničkoj fotelji. Ako bude izabran za premijera Krivokapić će biti prvi crnogorski zvaničnik koji je priznao da je Podgorica napravila grešku kad je uvela  sancije vekovnom savezniku Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024