DPS "ŠIROKE RUKE" U IZBORNOJ GODINI: MANS otkrio kako je Uprava javnih radova podržala kampanju vladajuće stranke

V. KADIĆ

27. 08. 2020. u 14:20

U PROTEKLIH šest meseci Uprava javnih radova je na unapređenje turističke ponude potrošila više od 12 miliona evra.

ДПС ШИРОКЕ РУКЕ У ИЗБОРНОЈ ГОДИНИ: МАНС открио како је Управа јавних радова подржала кампању владајуће странке

Foto: MANS

To je skoro devet miliona više u odnosu na isti period prošle godine, kada se nisu održavali izbori! Ovo je samo jedno od drastičnih povećanja potrošnje u izbornoj godini koja ukazuju da je Uprava javnih radova bila jedna od ključnih institucija za takozvanu funkcionersku kampanju DPS-a, navodi se u analizi Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

- Ovogodišnja turistička sezona čiji su rezultati desetkovani epidemijom virusa korona i zakasnelim otvaranjem granica za turiste, nije bila prepreka Upravi za javne radove da značajno poveća iznos novca predviđenog za "unapređenje turističke privrede". Pojedinačno, najveći deo tog novca je otišao građevinskoj kompaniji "Novi Volvox", kojoj je od početka godine isplaćeno više od trećine ukupnog iznosa, odnosno čak 4,7 miliona evra. Drugi po redu dobavljač Uprave je bila kompanija "Bemaks", kojoj je isplaćeno oko milion evra - ističu u MANS-u.

Po rečima Dejana Milovca, pojedinačno najveće povećanje u odnosu na prošlu godinu, Uprava je imala sa budžetskog programa - izgradnja i rekonstrukcija administrativnog prostora za rad državnih organa.

- U periodu od februara do avgusta ove godine, Uprava je utrošila čak 6,6 miliona evra, što je deset puta više nego u istom periodu prošle godine, kada nismo imali izbore. Pojedinačno najveći deo tog novca - 2,7 miliona evra, isplaćen je kompaniji "Bemaks", dok je kompaniji "Čelebić" isplaćen 2,1 milion evra. Na čelu Uprave javnih radova se nalazi Rešad Nuhodžić, dugogodišnji funkcioner DPS-a i član GO te partije - podseća Milovac.

Istraživački centar navodi da je ove godine, u odnosu na prošlu neizbornu godinu, duplirala potrošnja novca za izgradnju i rekonstrukciju objekata socijalnog staranja. Od februara do avgusta ove godine Uprava je potrošila 3,2 miliona evra, dok je u istom periodu lane izdvojeno 1,5 miliona. Polovina ovog novca je isplaćena nakon raspisivanja parlamentarnih izbora.

Foto: MANS

Premijer Duško Marković postavlja temelje u kampanji

- Izgradnja lokalnih puteva i uređenje parkova su bili intenzivirani tokom predizborne kampanje. Za te radove Uprava je potrošila 3,3 miliona evra, što je tri puta više u odnosu na prošlu godinu. Uprava je više novca trošila i za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata, pa je ove godine u za to izdvojila oko 1,8 miliona evra, što je duplo više u odnosu na 2019. Polovina tog novca potrošena je nakon raspisivanja izbora, a najviše u julu - navode iz ove organizacije.

Drastično povećanje zabeleženo je i kod investicija u vodovodnu infrastrukturu. Uprava je u posmatranom periodu sa budžetskog konta "vodovoda" potrošila pola miliona evra, što je dva puta više nego u istom periodu prošle godine. Od tog novca, samo u prve dve sedmice avgusta ove godine, potrošeno je oko 140.000 evra.

PROJEKTI U SLUŽBI PARTIJE

OGROMNO povećanje potrošnje novca za radove u ovoj godini evidentno je uprkos epidemiji virusa korona i nadolazećoj ekonomskoj krizi. Analiza MANS-a takođe pokazuje da ovakva potrošnja budžeta Uprave korespondira sa izraženom funkcionerskom kampanjom koju su ove godine na terenu sprovodili funkcioneri DPS-a. U tome su prednjačili predsednik Vlade Duško Marković i ministar poljoprivrede Milutin Simović, navode u MANS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a