VASOJEVIĆI BEDEM METOHA: Narod u Andrijevici ne da vlasti da preknjiži crkvenu imovinu na državnu

M. SEKULOVIĆ

01. 08. 2020. u 07:13

GRUPA građana Andrijevice juče je sprečila radnike angažovane da uklone staru ogradu i postave novu na spomen-kompleks Knjaževac, gde se nalazi Crkva Svetog arhangela Mihaila, čiji je ktitor bio crnogorski kralj Nikola Petrović.

ВАСОЈЕВИЋИ БЕДЕМ МЕТОХА: Народ у Андријевици не да власти да прекњижи црквену имовину на државну

Foto: M. Sekulović

Videvši rešenost naroda da ne dozvoli uklanjanje ograde, radnici su se povukli, a iz Uprave javnih radova i Opštine Andrijevica je poručeno da se do daljeg radovi neće izvoditi.

- Ovo je samo upozorenje vlastima da neće proći naum o otimanju imovine SPC u Andrijevici. Sledećeg puta će nas doći hiljade, naravno, ako pokušaju da otimaju crkveno zemljište. Ovde se ništa neće graditi bez blagoslova episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija. Poštovaćemo svaku njegovu reč - poručili su Andrijevičani, koji su upućeni u nameru državnih vlasti da ovde preknjiže imovinu SPC na državu, čime bi u praksi počelo sprovođenje spornog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je izazvao do sada nezapamćenu krizu u Crnoj Gori.

Iz Inicijativnog odbora Udruženja Vasojevića iz Andrijevice pozvali su sve patriotski orijentisane ljude da daju puni doprinos za spas prirodnih, ekonomskih, tradicionalnih, istorijskih, kulturnih i drugih vrednosti ovoga kraja.

PROJEKAT OD 360.000

- MI ne želimo da otimamo ništa Crkvi. Samo smo želeli da u sklopu projekta rekonstrukcije spomen-kompleksa promenimo ogradu. To je projekat "težak" 360.000 evra. Nikakve druge namere nemamo - kazali su iz Opštine Andrijevica posle okupljanja naroda na ovom mestu.

- Neophodno je uvezati sve časne, intelektualne, stručne, ekonomske i duhovne kapacitete u cilju prevazilaženja poražavajuće situacije koja je zadesila Andrijevicu. Vrhunac svih nepočinstava aktuelne vlasti i poniženja Vasojevića predstavlja namera da se preotme imovina Eparhije budimljansko-nikšićke, odnosno Srpske pravoslavne crkve na Knjaževcu i prepiše na državu. Narod Vasojevića to neće dozvoliti i Knjaževac će braniti svojim životima. Prostor Vasojevića je rasadnik kulturne i intelektualne elite, ali je neko imao za cilj da Vasojeviće izbriše sa mape živih i da tako pokida nit srpstva u Crnoj Gori. O tome svedoči i namera aktuelnih vlastodržaca da preotmu imovinu Srpske pravoslavne crkve na Knjaževcu i prepišu je na državu, sa ciljem da je kasnije ustupe lokalnim tajkunima da tamo prljavim novcem grade sve i svašta. No, sigurani smo da su se u tome preračunali, jer u Vasovom plemenu još ima snage koja će braniti i odbraniti obraz svojih pradedova - poruka je iz Odbora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)