APEL DRŽAVNIM ORGANIMA CRNE GORE Katić: Otvorite granice za Srbiju i Rusiju

V.V.

28. 07. 2020. u 15:38

NIJE prvi put da predsednik Herceg Novog Stevan Katić apeluje na državne organe Crne Gore da otvore granice prema Srbiji i Rusiji.

АПЕЛ ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА ЦРНЕ ГОРЕ Катић: Отворите границе за Србију и Русију

Foto: Ilustracija

Učinio je to ponovo uz ocenu da Crna Gora doživljava krah turističke sezone, koji bi značajno moglo ublažiti otvaranje granica za građane  ove dve države, pa državni organi moraju hitno da reaguju, uveren je Katić.

On apeluje na Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa državama koje su naša najznačajnija emitivna tržišta, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru.

Takođe, poziva Vladu da intezivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori što bi omogućilo obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

-Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su pre svih Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svesna. U ovakvoj situaciji ne sme biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija, uveren je Katić.

Foto: V.V.

Stevan Katić

Rizik od širenja virusa je realnost, navodi dalje predsednik Katić, i sa njim se svaka država suočava kad donosi odluku o otvaranju granica, ali na taj izazov se može odgovoriti na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada nije bio slučaj.

Katić poziva državne organe da se ugledaju na praksu Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope koje su našle modele da u isto vreme sačuvaju letnju sezonu i bezbednost građana.

- Primera radi, turisti iz Srbije, koji su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da letuju u Hrvatskoj, a u našu državu ne mogu da uđu. Oni koji su planirali dolazak u našu zemlju sada biraju destinacije u regionu, pa Hrvatska ostvaruje oko 50 odsto svog prošlogodišnjeg prometa, dok je Crna Gora na oko sedam odsto, poručuje prvi čovek Opštine Herceg Novi.

Katić podseća da su turistički privrednici  u Herceg Novom I Crnoj Gori snizili cene i uveli brojne povoljnosti, da konstantno čine napore kako bi sačuvali što veći broj zaposlenih, što bi moralo da naiđe na razumevanje i adekvatan odgovor države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Smederevac

28.07.2020. 15:52

Аааааа, не :) Не хвала, милогорци не дижите рампу за Србију! Не, хвала. Да и нема рампе, ма ни на карти више не могу да вас гледам!!! И вечито криви политичари и Мило... Па ко их је бирао????? НАРОД!

Sale

29.07.2020. 07:13

Otvarajte i kapije i zidove ako hoćete, ja se tamo ne vraćam. Dokle god tamo vlada bagra, caruju mafijaši i ameri, mene nećete više da vidite. Sram vas bilo, izdajice!