VANDALSKI ČIN NAD SVETINJOM SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Ukrali ogradu i kapiju, pustili konje na crkvište (FOTO)

Milutin SEKULOVIĆ

13. 07. 2020. u 23:02

NOVI INCIDENT na crkvištu nekadašnje crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Martiovićima kod Gusinja, sela naseljenog Albancima, koji su se u nekoliko navrata žestoko protivili čišćenju crkvenog imanja i obnovi crkvišta, crkve koju su porušili decenijama unazad.

ВАНДАЛСКИ ЧИН НАД СВЕТИЊОМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ: Украли ограду и капију, пустили коње на црквиште (ФОТО)

Fot:Eparhija budumljansko-nikšićka

- Nedavno postavljena kapija i ograda oko crkvenog imanja, kako bi se sprečio ulazak stoke na crkvište, jutros je otuđena, po rečima nadležnog sveštenika jereja Bojana Radunovića. On kaže da je kapija sinoć bila na svom mestu, a jutros oko sed časova prolaznici su primetili da je nema i o tome obavestili Crkveni odbor. Sveštenik Radunović pretpostavlja da je to bila organizovana akcija u kojoj je moralo učestvovati više osoba s obzirom na to da je kapija veoma teška i velikih dimenzija. On je sa članovima Crkvenog odbora obišao okolni teren, u krugu od 5-6 kilometara, ali bezuspešno.

Ovo je u ponedeljak veče, na Dan drđavnosti Crne Gore saopšteno na zvanilnm sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

-Da je policija, zaista, ažurna u ovoj državi mogla je jutros od sudije da dobije nalog za pretres i ograda bi se našla u nečijem dvorištu. Slučaj je prijavljen Centru bezbednosti Plav kao teška krađa, vandalski čin, naveo je otac Bojan.

Foto: Eparhija budumljansko-nikšićka

-Postoji sumnja da je u tom nedelu učestvovao meštanin albanske nacionalnosti (K.Đ.) koji je ranije pretio svešteniku Radunoviću da će da sruši sve što bude napravljeno, pa i crkvu, a njemu je pretio smrću. Naime, uoči Vidovdana ove godine, paroh gornjepolimsko-gusinjski na ovom crkvištu je bio izložen provokaciji kada je sa dvojicom meštana uređivao prostor. Tada se pojavio momak koji ih je vređao i pretio rečima da će sve da sruši, a sveštenika da ubije. Pozvali su policiju, a uviđaj je izvršio inspektor Fadilj Hasanđekić, koji je u rodbinskim odnosima sa gorepomenutim licem za koje su sumnja da je jedan od učesnika vandalizma. Uviđaj do sada nije dao nikakav rezultat, kao što ništa nije preduzeto ni povodom prošlogodišnjeg lomljenja i bacanja drvenog krsta u obližnju rijeku. Sumnja se da je to uradio tadašnji načelnik komunalne policaje (B.H.), koji je, inače, pretio da će zapaliti crkvu ukoliko bude obnovljena. Osim toga, redovna je pojava da mještani, Albanci puštaju stoku na crkveni posed.

Foto: Eparhija budumljansko-nikšićka

 

Po rečima oca Bojana, u poslednja tri meseca, više puta su se obraćali policiji, jer su zaticali počupanu ogradu i stoku koja pase i skrnavi svetinju. Jutros je tu bila dovedena cela ergela konja, što je, smatra nadležni paroh, takođe, moralo biti organizovano u cilju provokacije. Jerej Bojan Radunović komentariše da se pravoslavni živalj ovog kraja ne oseća sigurno da ode do crkve, a u prilog tome navodi i nedavni slučaj kada je jednu staricu vređala grupa albanskih mladića. Tragično je što se i današnji vandalizam desio na veliki državni praznik – Dan državnosti Crne Gore, saopšteno je na zvaničnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)