HOĆE LI SE SRPSKI ZBORITI SLUŽBENO? Profesori pitaju da li će rezultati popisa biti dovoljan razlog za promenu Ustava

V.K.

24. 05. 2024. u 06:00

ČEKAJUĆI rezultate popisa stanovništva, posebno onog dela koji se odnosi na jezik, ne sumnjajući da će u najvećem broju građanima Crne Gore, kao i do sada, maternji biti srpski jezik, profesori koji su pre dvadeset godina izneli teret odbrane jezika ostajući bez posla, pitali su premijera Milojka Spajića - hoće li, ako srpski bude većinski jezik, doći do promene člana 13 Ustava Crne Gore.

ХОЋЕ ЛИ СЕ СРПСКИ ЗБОРИТИ СЛУЖБЕНО? Професори питају да ли ће резултати пописа бити довољан разлог за промену Устава

V.K.

Po ovom članu, službeni jezik je crnogorski, a u službenoj upotrebi srpski, bosanski, albanski i hrvatski. Na odgovor predsednika Vlade se još čeka.

Profesor srpskog jezika Veselin Matović uputio je pismo, kao jedan od 27 srednjoškolskih profesora koji su 2004, u znak protesta zbog protivustavnog i protivrazumskog preimenovanja nastavnog predmeta Srpski jezik i književnost u tzv. Maternji jezik, odbili da izvode nastavu u svojim školama.

- Preimenovanje jezika, kao i nametanje tuđeg pisma jednom narodu ili delu naroda, bez obzira na to od koga to dolazilo, od tuđina ili iznutra, od "zla domaćega", pouzdan je znak nečije namere da se taj narod uništi, ako ne fizički, a ono da se poricanjem njegovog identiteta i neminovnim otuđenjem njegove kulturne baštine, učini nepostojećim - smatra profesor Matović. - To su najuverljivije pokazali sastavljači ovdašnjih nastavnih programa i udžbenika, za jezik i književnost, u kojima nema nijednog pisca rođenog u Crnoj Gori koji je identifikovan kao srpski pisac! Razume se: ako u Crnoj Gori nije nikada bilo nijednog srpskog pisca, niti ga danas ima, onda, nije bilo ni srpskog jezika ni srpskog naroda. Poruka jasna da jasnija ne može biti.

Pitanja koja su potakla litije

DA je neko, dan nakon izbornog poraza DPS režima, 2020, među glasačima pobedničke strane sproveo anketu, s pitanjem šta je, za njih, posle poništenja tadašnjeg jakobinskog Zakona o slobodi veroispovesti, najvažnije da uradi buduća vlast, nesumnjivo, odgovor bi bio: da promeni član 13 Ustava CG! To i jesu najvažnija pitanja. Zbog njih su se desile litije, svojevrstan narodni ustanak, a ne zbog minimalnih penzija i puta u EU - istakao je Matović.

Profesor Matović kaže da je na toj postavci zasnovana identitetska i nacionalna, zapravo - državotvorna koncepcija bivšeg režima, pravdana fašisoidnom namerom "stvaranja novog čoveka u Crnoj Gori", koja, nažalost, nije demontirana njegovim padom 2020. godine.

- Naprotiv, ona i danas sa istom kondicijom truje i razara kulturno, duhovno, moralno i nacionalno biće Crne Gore, a kako stvari stoje, tako će biti i ubuduće. Zapravo, tako će biti sve dok se ne utuli njeno žarište, zapreteno u čl. 13, Ustava Crne Gore, u kome je, umesto srpskog ozakonjen, kao službeni, tzv. crnogorski jezik - navodi profesor Matović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)