OKO 4.000 DECE SA AUTIZMOM: Crnoj Gori fale defektolozi i logopedi

I. D. S.

04. 04. 2024. u 07:45

BROJ dece sa autizmom sve je veći, ali država još nije našla za shodno da obezbedi pristojnu zdravstvenu zaštitu, napravi registar osoba koje su u spektru i olakša svakodnevnu borbu dece i njihovih porodica.

ОКО 4.000 ДЕЦЕ СА АУТИЗМОМ: Црној Гори фале дефектолози и логопеди

Foto Shutterstock

Prema dostupnim podacima, u Crnoj Gori je oko 4.000 mališana sa nekim oblikom autizma. Najveći problem sa kojima se suočavaju ova deca je neadekvatna zdravstvena zaštita. Takođe, nemaju dovoljno asistenata za nastavu za osobe sa autizmom, fali i defektologa, a dnevni centri su tesni. Sa svim problemima Fondacija "Ognjen Rakočević" i Udruženje mladih s hendikepom upoznali su ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, te im je iz tog resora obećana pomoć.

Ipak, da bi se svakodnevna borba roditelja olakšala, a da život osoba sa autizmom bude bolji, dostojanstveniji i jednostavniji, neophodno je da država učini još mnogo toga.

NVO "Niste sami" nedavno je predstavila listu zahteva i na prvom mestu je izrada registra osoba sa autizmom, jer je to, kako navode, zakonska obaveza. Traže i izgradnju novog dnevnog centra u Podgorici, uspostavljanje još najmanje tri ambulante dentalne higijene sa zubarskim stolicama i angio-salama.

Na listi zahteva je i usvajanje Zakona o roditelju/staratelju negovatelju, reforma inkluzivnog obrazovanja, izrada mekih soba u školama, stipendije za defektologe, logopede, orinofrenologe.

Roditelji zahtevaju i reformu socijalog sistema, izradu socijalnih kartona, uspostavljanje logopedsko-defektološke komore, po uzoru na lekarsku, reformu resursnih centara i izgradnju novih...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave