ODRŽALI OSNIVAČKU SKUPŠTINU: Pisci Crne Gore pod krovom strukovnog udruženja

V.K.

02. 04. 2024. u 21:47

U Podgorici je danas održana osnivačka skupština strukovnog Udruženja književnika Crne Gore.

ОДРЖАЛИ ОСНИВАЧКУ СКУПШТИНУ: Писци Црне Горе под кровом струковног удружења

Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Za predsednicu Udruženja izabrana je pesnikinja Milica Bakrač. Članovi Predsedništva Udruženja su: Radomir Uljarević, Sava Radulović, Bećir Vuković, Milutin Mićović i Veselin Matović.

Osnovna delatnost strukovnog Udruženja književnika Crne Gore je bavljenje problemima pisaca, njihovim društvenim statusom, bez obzira da li su, ili nisu, u članstvu nekog od postojećih udruženja književnika Udruženja pisaca radnika Crne Gore, Udruženja pisaca amatera Crne Gore, Udruženja književnika Crne Gore, Udruženja nezavisnih književnika Crne Gore, Udruženja pisaca Njegoš, Udruženja epskih pjesnika, Udruženja srpskih pisaca Crne Gore i Hercegovine i dr.

Strukovno udruženje književnika Crne Gore, kako se navodi u saopštenju, podstiče i ohrabruje institucije da brinu o statusu svih pisaca, jer je to viši društveni interes, a potom interes svakog pojedinca, i svakog registrovanog udruženja književnika Crne Gore.

- Istovremeno, strukovno udruženje književnika Crne Gore pruža usluge zainteresovanim izdavačima vezano za kontakte sa literarnim agentima, i izdavačkim kućama koje zastupaju prava pojedinih pisaca, i u tom smislu će pružati dobre usluge i piscima i čitaocima i izdavačima. Isto tako strukovno udruženje književnika Crne Gore blagovremeno informiše litararne agente i strane izdavače o svim knjigama koje su tokom godine dobile CIP u centralnoj biblioteci Crne Gore, i uz dodatnu proceduru obrazlaže predloge za prevođenje dela crnogorskih autora na strane jezike…

Strukovno udruženje književnika Crne Gore ukazuje u svojim saopštenjima na moguću zloupotrebu autorskih prava svih autora iz Crne Gore i preuzima obavezu da, zastupajući sve autore u adekvatnoj pravnoj proceduri pomogne kod rešavanja problema… Strukovno udruženje književnika Crne Gore u saradnji sa drugim udruženjima i društva književnika u regionu i šire aktivno učestvuje na konferencijama i okruglim stolovima, simpozijima i drugim javnim događajima, i za te aktivnosti koordinira sa drugim književničkim organizacijama u Crnoj Gori.

Strukovno udruženje književnika Crne Gore za zainteresovane članove obezbeđuje, pod istim uslovima, nastupe na Beogradskom sajmu knjiga, na Podgoričkom međunarodnom sajmu knjiga, kao i na drugim sajmovima koji se održavaju u različitim opštinama u Crnoj Gori u letnjom periodu, u Herceg Novom, u Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru, Nikšiću, kao i na severu Crne Gore. Strukovno udruženje književnika Crne Gore izlaže publikacije na sajmovima za koje je zainteresovana svaka organizacija koja je potpisala protokol o saradnji sa strukovnim udruženjem književnika Crne Gore, nezavisno od koncepcije i usmerenja izdavačke djelatnosti koju zastupa.

Strukovno udruženje književnika Crne Gore omogućuje svim piscima u Crnoj Gori, nezavisno od članstva u organizaciji kojoj pripadaju, da ostvare vidljivost na društvenim mrežama, sajtovima i portalima, kao i mogućnost da prijave svoja dela koja će po automatizmu biti zaštićena preko agencije za zaštitu autorskih dela - navodi se u saopštenju koje je potpisala Milica Bakrač, predsednica Udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)