U CRNOJ GORI JEFTINIJE 500 ARTIKALA: Marže pojedine robe ograničene na pet do 15 odsto do 31. maja

I. D. S.

23. 03. 2024. u 08:30

NAKON višenedeljnih pregovora sa privrednicima, nagoveštajima da će se ograničiti cene i na 5.000 proizovda, Vlada je usvojila odluku kojom se ograničava marža na svega 500 artikala.

У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕФТИНИЈЕ 500 АРТИКАЛА: Марже поједине робе ограничене на пет до 15 одсто до 31. маја

I.D.S.

Ovom odlukom, marže su na određene proizvode ograničene na pet do 15 odsto i u obavezi su da je poštuju trgovci čiji prodajni objekti su veći od 600 metara kvadratnih sve do kraja maja. Da li će ove mere biti produžene, naknadno će se razmatrati.

Na listi proizvoda čije cene će biti ograničene nalaze se brašno, šećer, ulje i so, a marža na te proizvode biće limitirana na pet odsto u veleprodaji, odnosno sedam odsto u maloprodaji.

Na 10 odsto je ograničena marža za domaći beli sir, jogurt domaće proizvodnje, mleko sa 2,8 mlečne masti u pakovanju bez čepa, polutvrdi sir edamer i gauda, marmelada, džem od šljiva... Kada je reč o mesu, 10 odsto limita za marže važi samo za svinjski vrat bez kostiju i celo pile. Ograničenje važi i za suhomesnate proizvode i to isključivo domaće - čajnu kobasicu, stešnjenu šunku, pileća prsa, sudžuk, pileće viršle, slaninu, pileću paštetu...

Odluka Vlade neće se primenjivati na trgovce čiji prodajni objekti su manji od 600 metara kvadratnih.

Popust na higijenske proizvode

OGRANIČENjE marži do 15 odsto u maloprodaji, važiće za proizvode za ličnu higijenu: dečiji sapun i šampon, pelene u pakovanjima od 40 i više komada, kupku za bebe, voćne kašice u pakovanjima do 130 grama. Na listi su i litarski šampon za odrasle, kupka od 250 mililitara, pasta za zube, troslojni toalet-papir u pakovanjima od 10 komada, praškasti deterdžent od tri kilograma, standardni higijenski ulošci pakovanja od 10 komada. Za ove proizvode u veleprodaji marža je do 10 odsto.

Prema oceni premijera Milojka Spajića, ograničavanje marži sprečiće ne rast cena proizvoda, ali će i smanjiti cene određenih artikala.

- Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cena, a sad govorimo o smanjenju cena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu meru - saopštio je Spajić.

Istakao je i da na ovaj način pokušavaju da zaustave inflaciju, te da će sledeći korak u podizanju životnog standarda biti sprovođenje projekta "Evropa sad 2".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!