SLAVNIM RATNICIMA IZGRADIćE MEMORIJALNI CENTAR: U Mojkovcu istrajni u nameri da izgrade obeležje dostojno junaka Mojkovačke bitke

Milutin SEKULOVIĆ

17. 03. 2024. u 16:00

NADLjUDSKI podvig vojnika Sandžačke vojske Kraljevine Crne Gore u dane Božića 1916, koja je pod komandom divizijara, serdara Janka Vukotića, zaustavila daleko brojniju i opremljeniju austrougarsku armadu, trebalo bi uskoro da dobije spomen- obeležje dostojno tog velikog događaja.

СЛАВНИМ РАТНИЦИМА ИЗГРАДИћЕ МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР: У Мојковцу истрајни у намери да изграде обележје достојно јунака Мојковачке битке

Delegacija Opštine Mojkovac sa unukom Janka Vukotića, Foto Opština

Uprkos tehničkoj neopremljenosti, malobrojnosti i gladi, ovi junaci su štitili povlačenje vojske Kraljevine Srbije ka Albaniji, i svrstali se u najsvetlije primere ratovanja i samožrtvovanja u istoriji.

Na Bojnoj njivi, nadomak Mojkovca, gde su izgladneli i promrzli junaci slušali reči serdara Janka "nemojte se bojati junaci ako budu krvavi badnjaci, biće podignut Memorijalni centar posvećen junacima i njihovom poduhvatu.

Nedavno je ovo mesto obišao i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, koji je pozdravio nastojanja čelnika opštine Mojkovac da se izgradi ovaj centar. On je istakao da će se na taj način ne samo obeležiti jedno veliko delo koje su napravili naši preci, već da će se i obogatiti sadržaji koje Mojkovac nudi svojim gostima.

- Nemam nikakve dileme, i čvrsto sam uveren da ćemo sredstva za taj Memorijalni centar vrlo lako obezbediti. Ova bitka je ovde nadrasla prostor Crne Gore. Ona je bila značajna i za Srbiju, pogotovo što je to bila odbrana odstupnice srpske vojske prema Albaniji, tako da će naši prijatelji, zajedno sa nama koji drže i do te bitke i do tradicije Crne Gore, svakako učestvovati i imaćemo jednu sjajnu ponudu na ovom prostoru. Još jednom da vam čestitam, prvaci Opštine Mojkovac - dugo se to čekalo da se to uradi, ali, evo vama je dopalo u deo da taj važan istorijski posao završite - dao je podršku Mandić čelnicima Mojkovca, koji su svoju nameru o gradnji Memorijalnog centra obelodanili na Božić ove godine, koji je ponovo postao dan Mojkovca, srednjovekovne prestonice kralja Uroša, u kojoj je kovao prvi srebrni srpski novac.

Vraćen praznik opštine

U MOJKOVCU je dugo Božić obeležavan i kao Dan Opštine. Međutim, dolaskom DPS na vlast 2012. godine, svetli datum je "ćušnut" a vrlo brzo je oskrnavljen i spomenik mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, skidanjem pravoslavnog krsta... Đukanovićeve pristalice su za praznik opštine Mojkovac proglasile 13. avgust, "istorijski datum" kada su 1955. godine došlo do spajanja opštine Polja, Sreza kolašinskog i Opštine Mojkovac, radi formiranja Opštine Mojkovac... Međutim, junaci sa Mojkovca, dolaskom nove vlasti ponovo su se "zagrlili" sa svojim potomcima...

- Proslavljamo Dan opštine, ali se i sećamo junaka slavne Mojkovačke bitke kojima se ponose ne samo građani Mojkovca nego i čitave Crne Gore. Mojkovačka bitka je kruna junaštva naših predaka koja, nas potomke, obavezuje i podseća da svojim delima budemo njihovi dosledni naslednici. Žrtva mojkovačkih junaka koji su svoje živote dali za spas svoje braće po junaštvu ne zaostaje iza Kosovske bitke. Mojkovačka bitka je ponos i Crne Gore i celog srpstva. Svako sećanje na serdara Janka Vukotića i njegovu hrabru vojsku navodi nas na razmišljanje i preispitivanje: možemo li i mi sada biti toliko solidarni i požrtvovani koliko su oni mogli nekada? Pitanje na koje će, nadam se, vreme pred nama dati odgovore - kazao je predsednik opštine Mojkovac Vesko Delić.

On je podsetio da je u protekloj godini izdvojeno 130.000 evra asfaltiranje puta ka Bojnoj njivi koji vodi direktno do spomenika junacima Mojkovačke bitke, a u ovoj godini biće urađeno idejno rešenje za Memorijalni centar posvećen junacima Mojkovačke bitke. Delić je potvrdio da se Mojkovac i Mojkovčani, ponovo posle "zastoja" koji je izazvala vladavina DPS u ovoj opštini duga 16 godina, ponovo vraćaju serdaru Janku i njegovim junacima, "krvavom Božiću na Bojnoj njivi bez kojeg ne bi bilo ni vaskrsa na Kajmakčalanu"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)