BOŠNJACI U VLADU KROZ "IGLENE UŠI"? Traži se mesto

V.K.

21. 02. 2024. u 13:17

BOŠNjAČKA stranka Ervina Ibrahimovića mogla bi biti deo rekonstruisane Vlade Crne Gore. Spekuliše se da bi mogla dobiti jedno ministarsko mesto, a možda i jedno potpredsedničko.

БОШЊАЦИ У ВЛАДУ КРОЗ ИГЛЕНЕ УШИ? Тражи се место

Skupština Crne Gore

Ova priča postala je aktuelna nakon što je lider BS Ibrahimović prethodno razgovarao u Podgorici sa 13 ambasadora država članica Evropske unije i ambasadorkom EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popa. Premijer Milojko Spajić saopštio je da ne zna zašto bi bilo ko bio protiv inkluzije. Ocenjuje da je BS jedan od većih reprezenata bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

-Rekao sam već da ih gledam kao partnere uključene u sve poluge odlučivanja. Ubeđen sam da niko neće imati ništa protiv toga, uveren je Spajić.

Na drugoj strani, koalicija Za budućnost Crne Gore nema ništa protiv da Bošnjačka stranka bude deo Vlade.

- Rekonstrukcija Vlade, u koju će ući partije bivšeg Demokratskog fronta, najverovatnije će se odvijati u dve faze, kaže poslanik Nove srpske demokratije Jovan Jole Vučurović. - Maj i septembar, ili jun i septembar. Za nas je najvažnije da ćemo mi i Demokratska narodna partija biti deo izvršne vlasti,

Međutim, sa druge strane, šef kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović podsetio je da se Spajić sporazumom obavezao da rekonstrukciju predloži najkasnije do kraja godine, onako kako predviđa taj dokument „bez dodatnih modifikacija i političkih  kombinatorika“.

Sporazum

PREMA overenom sporazumu rekonstrukcija Vlade planirana je do kraja godine, ulaskom u nju koalicije Za budućnost Crne Gore. Šef Skupštine Crne Gore i lider NSD Andrija Mandić saopštio je da će do kompletne rekonstrukcije Vlade doći najkasnije do leta.

- Takvu rekonstrukciju smo, saglasno sporazumu, dužni da podržimo, dok ostale modalitete sporazum ne predviđa, te samim tim nije realno da će se desiti. Demokrate će učestvovati isključivo u onim pregovorima koji se tiču primene potpisanog sporazuma, kategoričan je Bogdanović.

On navodi da je formiranje Vlade bilo ispunjeno izazovima koji su zahtevali spremnost na političke kompromise u cilju postizanja političke stabilnosti, u čijem procesu su svi subjekti ponešto izgubili.

- Bošnjačka stranka je imala priliku da se pridruži ovom naporu, ali su izabrali drugačiji put odbijajući svaki vid saradnje sa Novom srpskom demokratijom i Demokratskom narodnom partijom, naveo je on, dodajući da je „dosadašnje iskustvo sa BS-om variralo od izuzetno pozitivnih momenata kad je na čelu te partije bio Refet Husović čiji su poslanici glasali za izbora Alekse Bečića za predsednika Skupštine, do onih koji su nas udaljili kad su se poslanici BS–a na čelu sa novim rukovodstvom ključno opredelili da se Bečić smeni“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!