POZAJMICA "TAJNA" DOK JE DUG JAVNI: Vlada Crne Gore se krajem 2023. zadužila 109 miliona kod osam domaćih banaka

I. D. S.

03. 02. 2024. u 11:50

TAJNO ili ne, činjenica je da se država u decembru prošle godine zadužila 159 miliona evra. Prvi čovek izvršne vlasti Milojko Spajić negira navode da je zaduženje bilo tajno, tvrdi da je javnost bila upoznata. Ipak, informacije u vezi sa kreditiranjem, označene su stepenom tajnosti "interno". U GP URA tvrde da je ovo samo početak, te da će se aktuelna vlada zadužiti preko milijardu.

ПОЗАЈМИЦА ТАЈНА ДОК ЈЕ ДУГ ЈАВНИ: Влада Црне Горе се крајем 2023. задужила 109 милиона код осам домаћих банака

Foto Shutterstock

Kako su kazali iz Ministarstva finansija, pomenuti iznos bio je potreban za blagovremeno izmirivanje godišnjih obaveza iz budžeta za 2023.

- Iznos od 109 miliona uzet je kroz zaključenje ugovora o kreditu sa osam domaćih poslovnih banaka, sa prosečnom ponderisanom kamatnom stopom od 6,55 odsto fiksno, a najveći broj ugovora, zaključen je na rok dospeća od pet godina - precizirali su iz resora na čijem čelu je Novica Vuković.

Reagovala URA

DA je do zaduženja došlo i to tajno, prvi su reagovali u GP URA, nakon čega je javnost dobila detalje o kreditiranju. U toj partiji tvrde da je ovo samo početak uvećanja državnog duga, te da će Spajićeva Vlada državu zadužiti preko milijardu. S obzirom na to da je budžetom za tekuću godinu predviđena mogućnost zaduženja do 1,15 milijardi evra, Vlada nema zakonsku prepreku da se zaista i zaduži u tom iznosu.

Preostalih 50 miliona evra, kako su kazali, zadužili su se kroz emisiju državnih zapisa.

- Što se tiče državnih zapisa, zaduženje je bilo kroz tri emisije i to 20 miliona evra na rok od tri meseca sa kamatnom stopom od 3,75 odsto, 20 miliona na šest meseci sa kamatnom stopom od 3,5 odso i 10 miliona na devet meseci sa kamatnom stopom od četiri odsto. Prosečna ponderisana kamatna stopa na ukupan iznos emitovanih zapisa iznosi 3,7 odsto - kazali su iz Ministarstva finansija.

Tvrde i da se država ni u ranijem periodu, pa ni u decembru 2023. godine nije tajno zaduživala, te da je proces zaduživanja sprovelo Ministarstvo finansija uz saglasnost Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!