U BARU: Kako su diplomate obeležili 100 godina od osnivanja Republike Turske

B. DABIĆ

08. 10. 2023. u 14:14

У БАРУ: Како су дипломате обележили 100 година од оснивања Републике Турске

Foto:B.D.

Desetak ambasadora u Crnoj Gori, ministri u crnogorskoj vladi u tehničkom mandate, čelnici Opštine Bar obeležili su jubilej,  100 godina od osnivanja Republike Turske, prvom diplomatskom jedriličarskom regatom.  

Prvi put u Baru održana je diplomatska jedriličarska regata „Ambasadori na brodu“  u kojoj je učestvovalo osam drvenih barki koje su startovale iz  akvatorijuma  u barskoj marini duž Barske rivijere prema Sutomoru .

Foto:B.D.

Tekst potpisa

 Sat i po  jedrenje u dve grupe, realizovano je po međunarodnim regatnim pravilima (WS) , pravilima klasa i uputstvu za jedrenje, uz nadzor predsednika   Jedriličarskog saveza Predraga Vukčevića  i sudija.

Regata je održana   u organizaciji Ambasade Turske u Crnoj Gori, Opštine Bar, Turističke organizacije Bar, jedriličarskog kluba “Latinsko jedro” i Turske privredne komore u Crnoj Gori. Među učesnicima su bili  ambasadori: Austrije, Ukrajine, Njemačke, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, predstavnica ambasade Srbije u Crnoj Gori 

Ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan kazao je jedan od ciljeva organizacije Regate bio upravo promocija Bara i kluba “Bokovac” u kome se izrađuju drvene barke

Foto:B.D.

Tekst potpisa

“Sve je počelo u moru, život je počeo u moru, civilizacije su se proširile oko mora, a sada nam jedna od najznačajnijih dužnosti da ljubav prema moru koju smo nasledili od naših roditelja i drugih prenesemo na mlađe generacije. Stoga smo današnji dan posvetili tome. Drugo, želimo da promovišemo bilo koji sport u Crnoj Gori i imamo interkulturne relacije što smo takođe, postigli i zbog čega sam jako srećan”kazao je ambasador Kalkavan. On je pohvalio  klub “Bokovac” i  istakao značaj Turske privredne komore bez koje organizacija događaja ne bi bila moguća.

Foto:B.D.

Tekst potpisa

U ime domaćina, predsednik Opštine Bar Dušan Raičević, kazao je  organizacijom  regate potvrđen kosmpolitski karakter barske opštine.

 Prema rečima ministra sporta i mladih Vasilija Laloševića, posebnost regate ogleda se u činjenici da se ona održava  “u  najlepšem primorskom gradu”.

Regata istinski slavi diplomatiju, kazao je Burhan Genc predsednik Turske privredne komore u Crnoj Gori i dodao da mu predstavlja izuzetnu čast što na istoj prisustvuje.

Foto:B.D.

Tekst potpisa

„Povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Republike Turske , ovaj događaj potvrđuje moć dijaloga, partnerstva i prijateljstva u svetu diplomatije. Slaveći vek postojanja, Republika Turska stoji kao sjajan prmjer demokratije, snage i progresa. Reč je o naciji koja je prevazišla brojne izazove kako bi isplivala kao luča nade i inspiraija narodima širom sveta. Ponosni smo danas na činjenicu da turska dijaspora ima snažnu ulogu u jačanju saradnje i razumevanja na internacionalnoj pozornici“, rekao je on.

 Bokovci se izradom drvenih barki bave od davne 1963. a iza nje su uspesi, rast flote, usavršavanje veština izrade, i njihovih ruku delo  vremenom postala nacionalni brend i kulturno nematerijalno države Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)