VEK HERCEGNOVSKOG KOLA SRPSKIH SESTARA: Kolo vođeno čistog srca

V.V.

07. 10. 2023. u 14:04

PROGRAMI proslave stotinu godina od osnivanja Kola srpskih sestara Herceg Novi i 120 godina od osnivanja prvog Kola u Beogradu, počeli su otvaranjem izložbe „Vek i po Nadežde Petrović – heroina kičice, humanosti i rodoljublja” u gradskoj galeriji „Josip Bepo Beković”.

ВЕК ХЕРЦЕГНОВСКОГ КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА: Коло вођено чистог срца

fOTO: V.V.

„Trajati stotinu godina potvrđuje da je istrajnost u humanoj misiji bila vođena istinskom željom i iz čistog srca“, rekao je otvarajući izložbi potpredsednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur.

-Opština Herceg Novi ceni vašu misiju i brigu o najosetljivijim grupama društva,zbog čega Kolo smatramo važnim partnerom na polju ukupnog društvenog delovanja. Pokazale ste da zajedništvom pobeđujete sve izazove, pa čak i one gde direktno izlažete svoj život opasnosti. U isto zajedništvo i mi verujemo, zato će nam biti čast da kao i do sada, Opština Herceg Novi bude vaša podrška, kazao Mustur.

fOTO: V.V.

Tekst potpisa

Istakao je da je posebna čast što obeležavanje dva jubileja počinje izložbom slikarke, humanitarke i heroine Nadežde Petrović, jer time „Herceg Novi, koji je između ostalog i grad kulture, staje rame uz rame sa ostalim gradovima koji su imali priliku da svojim sugrađanima prikažu ovu izložbu.

Autorka izložbe,  istoričarka umetnosti Mirjana Racković iz čačanske galerije koja nosi ime slavne slikarke, podsetila je da je  Nadežda Petrović najznačajnija srpska slikarka s kraja 19. i početka 20. Veka, jedna od osnivača prvog KSS u Beogradu. Smatrala je da umetnost nije luksuz i da umetnici moraju biti kulturni „apostoli” koji raščišćavaju neznanje i vaspitavaju publiku.

Nadežda Petrović osim što je bila slikarka bila je i organizator prve likovne kolonije na Balkanu, humanitarna aktivistkinja, borac za istinu slobodu i socijalnu pravdu, dobrovoljna bolničarka i neumorna putnica koja je pre 120 godina stigla u skoro sve oblasti u kojima je živeo naš narod, sa željom da podigne svijest o potrebi prevazilaženja tradicionalizma i predrasuda, da nesebično pomogne gde god je bilo

potrebe. Premda po izrazu pripada savremenim, evropskim stilovima po tematici je  ona  skoro isključivo nacionalni slikar informisala je Racković.

Postavku izložbe u novskoj galeriji uredila je kustos Jasmina Žitnik i objasnila da je umesto hronološkog sleda izabrala „kružni tok“ jer „tamo gde ima smrti, tu je i život. Po tom principu, koliko god mi volimo, mislimo, pamtimo Nadeždu Petrović, ona je živa i tu je sa nama”.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i konzul  Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović, predsednica KSS Herceg Novi Dragica Spaić, predsednica Sabora KSS Senka Durutović i mnogobrojne članice Kola iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske.

U slavu hercegnovskog KSS biće održana i  akademija „Putem milosrđa, rodoljublja i tradicije“ i predstavljena monografija KSS Herceg Novi autora Nebojše Raša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!