DIJALOGOM ZA SPAS INSTITUTA: Ako izostane rešenje slede“najradikalniji protesti“ u istoriji Herceg Novog

V.V.

27. 09. 2023. u 09:54

Zaposlenima u Institutu Igalo isplaćena je avgustovska zarada.

ДИЈАЛОГОМ ЗА СПАС ИНСТИТУТА: Ако изостане решење следе“најрадикалнији протести“ у историји Херцег Новог

fOTO: V.V.

Nerešen je dug veći od 50 miliona evra, zahtev Norvežana za prekid ugovora za 2024. Godinu, status institucije… Sa tematske konferencije „Dijalogom za spas Instituta Dr Simo Milošević“, ipak stiže malo optimizma. Rokovi za reakciju nadležnih u cilju očuvanja Instituta biće kraći, a ako rešenja izostanu „najradikalniji protesti“ u istoriji Herceg Novog.

Tematska konferencije je održana u  Uniji slobodnih sindikata Crne Gore,a premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću biće upućena inicijativ da najkasnije do kraja sledeće sedmice organizuje sastanak isključivo posvećen Institutu.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, ocenio je da je tokom sastanka dato nekoliko  dobrih modela za rešavanja aktuelne situacije u Institutu. Izdvojio je  predloge Odbora direktora i najvećeg pojedinačnog vlasnika, Žarka Rakčevića koji je vrlo otvoreno rekao da je spreman i da prihvata da doprinese svakom modelu koji bude ponuđen. Na sastanku kod premijera u tehničkom mandatu, pored ključnih aktera iz Vlade  trebalo bi da učestvuju članovi Odbora direktora, predstavnici Sindikata, SO Herceg Novi ali i ekonomski stručnjaci sa Univerziteta Crne Gore, koji bi ponudili održivi biznis plan.

Pet neuspelih privatizacija kroz koje je Institut prošao za minulih 15 godina, prema rečima predsednica Sindikalne organizacije Instituta dr Marije Obradović onemogućile su sklapanje dugoročnih ugovora, od samo od januara 2021. godine 63 zdravstvena radnika napustila su Institut zbog loših uslova rada. Sada je 265 zaposlenih iz medicinskog sektora, 16 lekara, 35 medicinskih sestara, 202 fizioterapeuta, 12 pomoćnih medicinskih radnika, 186 je iz hotelijerstva, 77 iz tehničkog sektora i ostalih je 58.

Među zaposlenima je sada uprkos svemu i malo optimizma, kaže dr Obradović jer je dogovoreno da će sve što bi eventualno moglo da bude rešenje problema, imati vremenski kratke rokove.

- Više nećemo dobijati informafcije da će se situacija rešiti, pa onda čekati mesecima naredni sastanak - kazala je dr Obradović.

foto: V. V.

 

Tokom potpisivanja peticije „Svi zajedno kao jedan Institut je svima vredan“ prikupljeno je preko 20 hiljada potpisa informisao je odbornik Marko Lučić i naglasio da je i to platforma za rešavanje problema, a dobro je da reakcija Vlade na nove predloge mora da bude u narednih sedam do 15 dana. Lučić je rekao i da su dobri i konkretni predlozi ministra Aleksandra Damjanovića, manjinskog akcionara Žarka Rakčevića, ali je istakao i da je Opština Herceg Novi predstavila kvalitetan i realan plan u osam tačaka koji bi, uz korekcije ili saglasnost svih aktera mogao da pokrene  Institut u boljem pravcu.

-Ako se to ne desi celoj crnogorskoj javnosti i Vladi poručujem u ime građana Herceg Novog, da ćemo stupiti u najradikalnije proteste u istoriji Herceg Novog – rekao je Lučić.

Podsetićemo, poslovanje Instituta poljuljano je dugovima nagomilanim proteklih tri decenje, tužbama i protestima radnika sada dodatno  ugroženo jer Norvežani žele da raskinu ugovor za 2024. godinu. Delegacija iz Norveške posetiće naredne sedmice Institut, kako bi obrazložili ovu odluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!