ŽIČARA PRED TUŽIOCEM: Posle negodovanja meštana NJeguša na kapitalni projekat

Марија Стевановић
Marija Stevanović

23. 08. 2023. u 10:37

OSNOVNO državno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet u vezi sa izgradnjom žičare Kotor-Lovćen! U toku je prikupljanje dokaza. Ovo je, zasad, epilog nezadovoljstva meštana Njeguša povodom izgradnje žičare Kotor-Njeguši, koja je nedavno puštena u rad. Crnogorski zvaničnici tvrde da je reč o najvećem infrastrukturnom projektu za promociju Crne Gore i da je otvaranjem žičare ostvaren san mnogih generacija!

ЖИЧАРА ПРЕД ТУЖИОЦЕМ: После негодовања мештана Његуша на капитални пројекат

milutin sekulović

Meštani Njeguša, međutim, tvrde da je Nacionalni park "Lovćen" "u problemu zbog žičare".

- Svesni smo da je to ozbiljna devastacija koja će vekovima da osakati Lovćen i nikada ga neće vratiti na ono što je nekad bio. Mi smo, meštani, ovde godinama vodili računa da ne napravimo devastaciju koja bi mogla da poremeti razvoj Lovćena - kažu u otvorenom pismu meštani Lovćena i Njeguša, koji ističu da nisu protiv otvaranja žičare.

Manja šteta od Austrougara

MEŠTANI kažu da je svojevremeno Austrougarska monarhija napravila žičaru Kotor-Cetinje, koja je služila za transport oružja, hrane, roba i pošte, a da pri tome ni na jedan način nije urušila ambijentalne celine i prostore Lovćena, o čemu svedoče brojna arhivska dokumenta i izvanredna foto-dokumentacija. Ističu da je u tadašnjem osvajanju Lovćena od strane Austrougarske monarhije dejstvovalo 660 artiljerijskih oruđa po Lovćenu "pa ni oni nisu napravili toliku štetu".

Premijer Dritan Abazović tvrdi da nema razloga da se građani plaše ovog projekata.

- Da bi ljudi zavoleli NP "Lovćen", ili bilo koji, moraju da odu da ga vide. Ko god ode tamo gore, taj će da se zaljubi u Crnu Goru i Lovćen. Ovakvi projekti postoje svuda u svetu. Žičara mora da se napaja na električnu energiju, ne vidim tu nikakav problem. Mislim da će sama vrednost nacionalnog parka samo da poraste stavljanjem žičare u pogon. Verujem da će i meštanima da donese ogromne prednosti u ekonomskom smislu - istakao je Abazović.

Mišljenje građana je, međutim, da je Abazović ovim što je rekao, priznao da su CEDIS i EPCG degradirali padine Lovćena i Štirovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)