U MURINI OBLEŽENA GODIŠNJICA NATO ZLOČINA NAD CIVILIMA: Milatović se poklonio nevinim žrtvama (VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

30. 04. 2023. u 18:15

JAKOV Milatović, novoizabrani predsednik Crne Gore, koji doduše još nije zvanično ustoličen, juče je postao prvi čelnik države koji se poklonio nedužnim žrtvama NATO agresije na SRJ i žrtvama bestijalnog bombardovanja varošice Murina u opštini Plav.

У МУРИНИ ОБЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НАТО ЗЛОЧИНА НАД ЦИВИЛИМА: Милатовић се поклонио невиним жртвама (ВИДЕО)

Foto: M. Sekulović

Pre 24 godine u Murini, pitomom mestu na obalama Lima, nedaleko od Plava, piloti NATO pakta u bombardovanju su ubili šestoro nedužnih meštana ove varošice, a među njima troje deca.

Bombardovanje Murina u kome su ubijene nevine žrtve Miroslav Knežević (14), Olivera Maksimović (13) iz Prištine i njena sestra od tetke Julija Brudar (13), i meštani Vukić Vuletić (46), Milka Kočanović (69) i Manojlo Komatina (72), smatra se jednim od najtežih zločina tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

NATO zločinci, su raketama "pronašli" sestrice Juliju i Oliveru, koje su roditelji sa Kosmeta, gde su živeli, pokušali da spasu i odveli kod dede i bake u Murinu...

Agresorska avijacija je tada sa desetak projektila bombardovala most na Limu koji se nalazi u centru naselja. Stradali su civili koji nisu bili učesnici ratnih dejstava. U napadu su teško povređeni Željko Bjelanović, Svetlana Zečević i Tina Milović, a lakše: Mirko Šoškić, Danilo Jokić, Vasko Čejović, Slobodan Mirosavljević i Slavko Mirković.

- Negde u 16 časova na vedrom nebu iznad varošice pojavila su se dva aviona. Brzo je odjeknulo par detonacija iz pravca obližnje Gornje Ržanice. Potom je sevnulo, pa zagrmelo. Suknuo je plamen. Podigao se dim... Na sve strane se se čuo jauk - deo je svedočenja Murinjana.

U blizini starog kamenog mosta, simbola varošice i navodne mete zlikovaca, ležala su beživotna tela ljudi. Iz jedne ruševine virila je dečija noga...Pramenove kose milovao je vetar koji je stizao sa okolnih gora. Počela je borba za život povređenih. Dok je još trajalo izvlačenje povređenih, iznad Murina su se ponovo obreli neprijateljski avioni.

Juče je u Murini je služena zaupokojena liturgija žrtvama, a organizatori koš kednog tužnog sećanja na murinske mučenike bili su Eparhija budimljansko-nikšićka, MZ Murina, porodice žrtava i Srpsko nacionalno veće u Crnoj Gori.

OBEŠTETITI ŽRTVE

 Univerzalni principi pravde nalažu obavezu države da uvaži zahteve porodicama tragično stradalih građana Crne Gore, saopštio je ministar pravde Marko Kovač povodom godišnjice stradanja civila u Murinu.

-Svi snosimo odgovornost zbog neopravdano dugog ćutanja povodom ovog tragičnog događaja.

-Ipak, dodao je, neka ova godišnjica bude momenat kad država pokazuje volju i spremnost za ispravljanjem dela nepravde prema onima koji su je pretrpeli a koja je započeta 1999. godine.

-U tom pravcu, pokrenuću inicijativu za pravičnim obeštećenjem porodica stradalih i ranjenih u Murinu, kazao je Kovač.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024