DRŽAVNE JASLE U CRNOJ GORI PRED PUCANJEM: Vlada usvojila novi kadrovski plan, u Upravi još oko 3.000 radnika

I. D. S.

27. 04. 2023. u 08:34

ODLAZEĆA Vlada usvojila je novi kadrovski plan za tekuću godinu, pa bi se u već prebukiranoj državnoj upravi uskoro moglo zaposliti još oko 3.000 novih radnika. Ova cifra mogla bi biti i veća, s obzirom na to da planove nisu dostavile sve organizacione jedinice. U organizaciji Alternativa navode da je na "državnim jaslama" oko 80.000 građana, te da je pitanje vremena kada će sistem "pući" zbog opterećenja. Očekuju da, ukoliko ne dođe do otpuštanja, do smanjenja plata hoće sigurno.

ДРЖАВНЕ ЈАСЛЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ПРЕД ПУЦАЊЕМ: Влада усвојила нови кадровски план, у Управи још око 3.000 радника

Foto gov-me

Vlada u tehničkom mandatu usvojila je na nedavno održanoj sednici delimični kadrovski plan za organe državne uprave i službe Vlade Crne Gore za 2023. godinu po kojem je u državnoj upravi predviđeno zapošljavanje još 2.837 ljudi. Pomenuti plan sadrži podatke za 41 od 45 organa državne uprave.

Isti kao DPS

U ALTERNATIVI smatraju da će nova Vlada, ma ko je bude činio, "morati da sređuje brljotine prethodnih".

- Odgovorno tvrdim da je nova parlamentarna većina zaposlila za godinu dana više nestručnih ljudi na odgovornim mestima nego DPS u pet zadnjih godina. Odlazeći premijer se ponaša kao dete kojem je data skupa igračka, koji ne zna šta će sa njom, pa lomi i pravi štetu. Svaki njegov potez je pokazatelj neiskustva i nemanja plana - veruje Vesko Pejak iz Alternative i dodaje da je reč o klasičnoj kupovini glasova.

- Ukupan broj sistematizovanih radnih mesta u organima koji su dostavili nacrte kadrovskih planova za 2023. godinu Upravi za ljudske resurse je 7.248. Ukupan broj zaposlenih izvršilaca je 4.411, od kojih 3.914 na neodređeno vreme, a 497 na određeno. U toku 2023. godine planira se zapošljavanje 631 izvršioca, od čega 435 na neodređeno vreme i 196 na određeno vreme - navodi se u Vladinom dokumentu.

Isti dokument ukazuje da je sistematizacijama otvoren prostor da se u državnoj upravi zaposli više od 30 odsto radnika na postojeće stanje. Ukupna cifra sistematizovanih radnih mesta, ali i broja potrebnih novozaposlenih biće znatno veća, imajući u vidu da kadrovski plan još nije dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije kao jedna od najvećih organizacionih celina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)