OD DANAS DPS I U PLJEVLJIMA IDE U OPOZICIJU: Održana konstitutivna sednica, verifikovani mandati dobornicima (FOTO)

M. DROBNjAK

19. 04. 2023. u 16:07

NA konstitutivnoj sednici novog saziva lokalnog pljevaljskog parlamenta, šest meseci nakon održanih lokalnih izbora, verifikovani su mandati novim odbornicima, nakon čega je sednica prekinuta i biće nastavljena u utorak 25. aprila.

ОД ДАНАС ДПС И У ПЉЕВЉИМА ИДЕ У ОПОЗИЦИЈУ: Одржана конститутивна седница, верификовани мандати доборницима (ФОТО)

Foto: M.Drobnjak

Prekid sednice je predložio Nikola Rovčanin zbog većeg broja odbornika koji su u konfliktu interesa i vremena koje je potrebno Opštinskoj izbornoj komisiji da sprovedu proceduru nakon što odbornici podnesu ostavke na odborničku funkciju.

– Smatram da je važno sada napomenuti da ispoštujemo i Zakon o sprečavanju korupcije ima dosta odbornika i kolega koji obavljaju dve pozicije uključujući i mene, tako da mislim da je svrsishodno da predložimo prekid ove sedinice dok opštinska izborna komisija ne završi svoj dio posla, odnosno, nakon podnetih ostavki ne verifikuje mandate novim odbornicima dakle koji će nastaviti ovaj rad. Mislim da je to pošten pristup i zakonit pristup i nadam se i od strane poziciju i opozicije da neće biti problema kada je u pitanju ovaj predlog. A onda da sednicu nastavimo kada Opštinska izborna komisija završi svoj rad - kazao je Rovčanin.

Predlog je usvojen sa 23 glasa za i šest uzdržanih glasova odbornika koalicije okupljene oko DPS-a. Konstitutivnom sednicom predsedavao je najstariji odbornik, Milojica Tešović iz Demokratske Crne Gore.

Verifikacija mandata odbornicima izvršena je šest meseci nakon lokalnih izbora održanih u oktobru 2022. godine, usled žalbi na izborni proces od strane  DPS-a, koji je do sada bio vlast u Pljevljima. Formiranje nove lokalne Skupštine odglagano je zbog blokade Ustavnog suda i nemogućnosti da isti reši po žalbama.

Novi saziv SO imaće 34 odbornika, jedan manje od dosadašnjeg. Na izborima održanim 23. oktobra prošle godine  koalicija Demokratskog fronta “Za bolja Pljevlja” osvojila je 12 mandata, Koalicija DPS, BS, SD i SDP 9 mandata, Koalicija Demokrate Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora sedam mandata , Evropa sad četiri mandata i SNP-URA dva mandata. Stranka pravde i pomirenja osvojila je 128 glasova što nije bilo dovoljno za osvajanje odborničkog mandata, ali će ova partija biti dio nove lokalne vlasti u Pljevljima.Ove partije i koalicije činiće skupštinsku većinu. Koalicija DPS-BS-SD-SDP sa devet odbornika prelazi u opoziciju.

Dario Vraneš (DF) predsednik opštine Pljevlja?

Pobednici lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine Demokratski front, Demokrate, Evropa sad, SNP i URA dogovorili su u utorak veče o formiranjeu nove izvršne vlasti i  raspodele funkcija u lolanoj administraciji, lokalnim preduzećima i ustanovama. Mesto predsednika Opštine pripašće Demokratskom frontu a za tu funkciju, prema još nezvaničnim saznanjima, ova koalicija predložiće lekara Darija Vraneša.

Demokrate će za predsednicu lokalnog parlamenta predložiti  njihovu kandidatkinju, Jovanu Tošić. Pored činjenice da je ona jedna od najmlađih odbornica u SO Pljevlja biće ovo i po prvi put da se na tu funkciju izabere žena.

Kolaiciji okupljenoj oko Demokratskog fronta osim pozicije  prvog čoveka grada pod Golubinjom, pripašće i mesto potpredsednika opštine, Sekretarijati za stambeno komunalne poslove, privredu, inspekcijske poslove i opštu upravu, preduzeća Čistoća, Grijanje i Lokalni putevi, Centar za kulturu, Galerija, Biblioteka, Komunalna policija i mesto glavnog administratora.

Prema dogovoru Kolaiciji oko Demokrata pripalo je mesto predsednika Skupštine, sekretara Skupštine, Sekretarijat za urbanizam, Sekretarijat za društvene delatnosti, novopredviđeni sekretarijat za mlade i sport, Služba za poljoprivredu, DOO „Vodovod“ Pljevlja, Centar za sport i rekreaciju, RTV „Pljevlja“, JU Muzej, Direkcija za imovinu, IT sektor opštine, Služba unutrašnje revizije i mesto potpredsednika Skupštine.

Pokretu Evropa sad pripašće mesto potpredsednika opštine i menadžera , Sekretarijat za finansije, glavni gradski arhitekta, Direkcija za izgradnju i Služba zaštite.

Kolaliciji SNP -URA Turistička organizacija, Uprava lokalnij javnih prihoda.

Prema nezvaničnim informacijama Stranka pravde i pomirenja koja će biti dio nove vlasti pripašće rukovođenje preduzećem Lokalni putevi.

Opštinska izborna komisija u Pljevljima proglasila je tek pre nešto menje od mesec konačne rezultate lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine, nakon što je Ustavni sud odbio sve prigovore koalicije koju je predvodila Demokratska partija socijalista.

Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim koalicionim partnerima BS, SD, i SDP-om podnela je pola sata pre isticanja zakonskog roka, prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji u Pljevljima zbog kako su tada naveli  povrede biračkog prava tokom izbora održanih 23. oktobra na dva manja biračka mesta u selima Potpeće i Premćani.

Zbog činjenice da je Ustavni sud duže vreme bio u blokadi uslovilo je da se čekaju duže odluke po prigovorima na izbore što je omogućilo da, dosadašnja vlast DPS-a upravlja šest meseci Opštinom nakon izgubljenih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?