PRONEVERILI 20 MILIONA EVRA: Uhapšen bivši direktor Eko-fonda i zaposleni iz fonda

S.Đ.

19. 04. 2023. u 06:00

BIVŠI izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine - Eko fond, Jovan Martinović i zaposleni Andrej Nedović uhapšeni su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su u saizvršilaštvu "zloupotrebili položaj u privrednom poslovanju".

ПРОНЕВЕРИЛИ 20 МИЛИОНА ЕВРА: Ухапшен бивши директор Еко-фонда и запослени из фонда

S. Đokić

Oni su, sumnja se, nepropisnom dodelom i upisom u registar besplatnih emisionih kredita, privrednom društvu "Uniprom" DOO Nikšić pribavili korist od 20 miliona evra, navodi državni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić. Prema podacima sa sajta Demokratske partije socijalista, Martinović je član Glavnog odbora te partije. Bio je i šef cetinjskog odbora DPS od 2012. do 2019. godine.

Njih dvojica su juče prevedeni u prostorije Specijalnog policijskog odeljenja, a kako nam je potvrđeno akcija hapšenja rezultat je višemesečnog prikupljanja dokaza od strane inspektora za privredni kriminal.

Sagovornik blizak istrazi ističe da bi narednih dana mogla da se očekuju i nova hapšenja kada je reč o privrednom kriminalu koji je počinjen prethodnih godina u Crnoj Gori.

- Javnosti je poznato da je formirano nekoliko slučajeva kada je reč o privrednom kriminalu, odnosno o prikupljanju dokaza protiv onih koji su zloupotrebom službenog položaja počinili krivična dela iz oblasti privrednog kriminaliteta - dodaje naš sagovornik iz istrage ističući da svaki predmet nosi oznaku tajno.

ZADATAK EKO-FONDA

KAO zadatak Eko-fonda navedeno je osiguranje sredstava za realizaciju projekata, čiji je cilj očuvanje svih komponenti životne sredine i racionalno korišćenje prirodnih resursa, kao osnovnih uslova održivog razvoja. Osnovu funkcionisanja Fonda predstavljaju sredstva za njegovo finansiranje koja se obezbeđuju iz budžeta Crne Gore, od sredstava eko-naknada, domaćih i stranih donacija i kredita.

 

Martinović je bio na čelu Fonda od januara 2020. godine. Za vreme njegovog rukovođenja Fondom, navodno je nerealnim procenama o količinama štetnih gasova koje se emituju u vazduh, omogućeno da se iz kase Elektroprivrede prenese Kombinatu aluminijuma oko 17 miliona evra.

Vlada Crne Gore je krajem novembra 2018. u sklopu ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promene, donela Odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine. Fond je definisan kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa potrebnim organima upravljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona