KNEŽEVIĆ O SITUACIJI U CG: "Kolumbija iz vremena Eskobara je za nas Švedska"

Novosti online

31. 03. 2023. u 12:10

"POKUŠAJ da se na Odbor za bezbednost i odbranu prebaci odgovornost zbog toga što Zoran Brđanin nije smenjen do danas predstavlja klasičnu manipulaciju upravo onih struktura URE čiji je on bio favorit još iz vremena vlade Zdravka Krivokapića", kazao je predsednik tog skupštinskog tela Milan Knežević.

КНЕЖЕВИЋ О СИТУАЦИЈИ У ЦГ: Колумбија из времена Ескобара је за нас Шведска

Foto Privatna arhiva

Podseća javnost da je Zoran Brđanin bio kandidat URE za izbor direktora UP, dok je kandidat koga je podržavao DF bio Dražen Medojević.

“Takođe imam obavezu da podsetim da je DF bio podneo amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima kojima se Odboru za bezbednost i odbranu i Skupštini pružala mogućnost da u jasno preciziranoj proceduri mogu smeniti direktora UP, ali su protiv tih amandmana glasali poslanici URA i DPS.

Tačno je da je Izveštaj o radu UP stigao u decembru prošle godine, ali samo na upoznavanje, bez obaveze za davanje mišljenja o smeni Zorana Brđanina jer je u tom trenutku imao podršku Dritana Abazovića i Filipa Adžića, a samim tim i poslanika URE.

Ono što je više zabrinjavajuće jeste činjenica da ni Zdravko Krivokapić ni Dritan Abazović kao predsednici Veća za nacionalnu bezbednost nisu dostavili nijedan izveštaj o radu iako im je zakonska obaveza da to učine dva puta godišnje.

Da je Odbor ijednom dobio Izveštaj VNB-a u kojem piše da direktor UP snosi objektivnu ili bilo koju drugu odgovornost, zato što su njegovi pomoćnici osumnjičeni za pripadnost kriminalnim klanovima, svakako da bi se odredio prema tim saznanjima.

Međutim, ne da nije bilo tih saznanja, nego je Dejan Knežević u ime UP nekoliko puta prisustvovao sednicama Odbora za bezbednost i odbranu između ostalih zajedno sa Dritanom Abazovićem, GST-om Vladimirom Novovićem, i na tim sednicama su svi tvrdili da imaju odličnu saradnju i da su rezultati takvi da dobijaju pohvale od partnerskih policija i službi iz čitave Evrope.

Nakon hapšenja Dejana Kneževića, neko je želeo da odgovornost za izbor Zorana Brđanina prebaci na Odbor, iako je svakom jasno da se dosadašnji direktor UP mogao smeniti samo u jasno formulisanoj proceduri uz veliki znak pitanja da li Odbor u ovom trenutku uopšte ima kvorum za punovažno odlučivanje.

Zato sam i na sednici Veća za nacionalnu bezbednost saopštio da istovremeno sa smenom Zorana Brđanina ostavke treba da podnesu Dritan Abazović i Filip Adžić jer imaju najmanje objektivnu odgovornost za njegov izbor.

Takođe sam planirao da zakažem kontrolno saslušanje čelnih ljudi u Vladi i bezbednosnom sektoru za sledeću nedelju nakon završenog drugog kruga predsedničkih izbora, i voleo bih da na toj sednici bude kvoruma, ali i da bude otvorena za javnost, kako bi građani mogli izvući zaključke koje sam izvukao i ja, da u državnim institucijama nadležnim za borbu protiv organizovanog kriminala vlada totalno rasulo i haos i da je Kolumbija iz vremena Eskobara za nas Švedska", poručio je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki