KO JE NOVI DIREKTOR CRNOGORSKE POLICIJE: Hapšen zbog afere "13 pisama", u Budvu poslat nakon ubistva Šakovića ispod zidina Starog grada

Novosti online

31. 03. 2023. u 12:03

VLADA Crne Gore smenila je direktora policije Zorana Brđanina i za vršioca dužnosti na tu funkciju postavila Nikolu Terzića, načelnika budvanske policije.

КО ЈЕ НОВИ ДИРЕКТОР ЦРНОГОРСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Хапшен због афере 13 писама, у Будву послат након убиства Шаковића испод зидина Старог града

Printskrin Youtube/RTV Budva

Terzić je u junu prošle godine postavljen za načelnika budvanske policije, kada je na to mesto došao na zahtev ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Terzić je u Budvu poslat nakon što je 17. juna 2022. godine, ispod zidina Starog grada, usmrćen jedan od vođa škaljarskog klana - Milić Minja Šaković.

Ministar Adžić je tokom pregovora u proteklih nekoliko dana zagovarao opciju da upravo Nikola Terzić u v. d. mandatu preuzme rukovođenje Upravom policije, zbog čega su sa njim u sredu vođeni višesatni razgovori.

Do prošlogodišnjeg imenovanja u Budvi, Terzić nije pokrivao rukovodeće pozicije u policijskoj hijerarhiji, pa je njegovo imenovanje za v. d. direktora Uprave policije pomalo iznenađujući potez ministra unutrašnjih poslova, pišu podgoričke Vijesti.

Pre toga Terzić je bio inspektor Odseka za borbu protiv organizovanog kriminala, a potom i inspektor za strance u Graničnoj policiji Bar. Jedno vreme je bio i savetnik bivšeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Afera 13 pisama

Nikola Terzić hapšen je krajem februara 2016. godine kao inspektor Odseka za borbu protiv organizovanog kriminala zajedno sa tadašnjim v. d. šefa tog Odseka Daliborom Medojevićem zbog sumnje da su navodno bili odgovorni za nestanak 13 pisama i dva dokumenta zaplenjenih tokom pretresa kuće Veselina Mujovića. Terzić je oslobođen tih optužbi.

Terzić i Medojević su tada uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a nikada nisu obelodanjene sumnje tadašnje specijalne tužiteljke Lidije Vukčević zbog čega je dala nalog za hapšenje dvojice službenika Uprave policije kao ni konačan ishod tužilačke istrage, koja bi zakonski trebalo da traje najviše 18 meseci.

Specijalno državno tužilaštvo je krajem 2020. godine prosledilo predmet formiran zbog nestanka dokaza tokom pretresa kuće Veselina Mujovića, ali SDT nikada "Vijestima" nije odgovorilo kakva je bila odluka u predmetu te kojem su tužilaštvu navodno dostavili predmet na odluku.

Nakon hapšenja, Terzić i Medojević su negirali sumnje SDT-a, a pušteni su na slobodu odmah nakon saslušanja kod tadašnjeg sudije za istragu.

Pisma poslata Milu Đukanoviću

”Vijesti” su nakon hapšenja inspektora objavile da je među dokazima, koji su tada nestali, bilo 13 Mujovićevih pisama poslatih aktuelnom predsedniku države Milu Đukanoviću, bivšem šefu policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Navodno, Mujović im je pisao o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”. Mujovićeva kuća pretresana je u istrazi otvorenoj nakon što ga je osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović optužio da je od njega na prevaru uzeo blizu 900.000 evra.

Istragom nestanka pisama bavila se 2016. godine i Unutrašnja kontrola MUP-a, koja je radeći na tom slučaju konstatovala da "postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Simo Lukačević i Nikola Terzić prilikom preuzimanja pisama počinili teže povrede službene dužnosti, odnosno da su nemarno obavili taj zadatak.

Dalibor Medojević uhapšen je ponovo u martu 2022. godine zbog sumnje da je bio povezan sa članovima "škaljarskog" klana...

(Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)