VRATITI ĆIRILICU U ŽIVOT: Pismo predsednika Srpskog nacionalnog saveta premijeru Crne Gore

V.M.-O.M.

28. 03. 2023. u 14:25

PREDSEDNIK Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović pisao je premijeru Dritanu Abazoviću sa zahtevom za poštovanje ustavnih normi u delu ravnopravnosti i upotrebi ćiriličnog pisma.

ВРАТИТИ ЋИРИЛИЦУ У ЖИВОТ: Писмо председника Српског националног савета премијеру Црне Горе

SNS Crne Gore

 On podseća da već jednu deceniju SNS Crne Gore  od nadležnih državnih organa zahteva poštovanje ustavnih normi u delu ravnopravnosti upotrebe ćiriličnog pisma.

- Kako se radi o višedecenijskoj, očiglednoj, identitetskoj diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori koja se sprovodi uz saglasnost pravilnika Ministarstva kapitalnih investicija vaše Vlade, ponovo vas molimo da snagom svoga autoriteta ispravite ovu nepravdu prema Crnoj Gori i srpskom narodu u njoj koji ćirilicu smatra svojim dominantnim pismom. Vama se obraćamo lično, jer ne verujemo u dobronamernost Ministarstva kapitalnih investicija i gospodina Ibrahimovića lično kada su u pitanju makar i Ustavom garantovana prava srpskog naroda. Od Vlade tražimo isključivo što nam kao građanima srpske nacionalnosti pripada i po Božijim i po građanskim pravima. Da bi se to postiglo, navodno je neophodno izmeniti pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji o čemu nas pismenim putem obaveštava državno preduzeće „Monteput D.O.O.“ Molimo vas da po hitnom postupku Vlada insistira kod Ministarstva kapitalnih investicija na izmenama diskriminatorskog pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji ili na promeni Ustava koji ćirilicu neće tretirati kao ravnopravno pismo u Crnoj Gori. Vašim efikasnim postupkom rešili bi ste naš ustavom opravdan zahtev ali i izbegli nepotrebnu politizaciju i sudsku proceduru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda