VELIKOJ SUDNICI IME MILORIJE ĐUKIĆ-PEJOVIĆ: Sećanje na tragediju u Baru - sudija ubijena sa tri hica u grudi

B. DABIĆ

10. 03. 2023. u 07:30

SUDIJA Milorija Đukić-Pejović pogođena sa tri hica u glavu i grudi, bukvalno usred suđenja, za stolom.

ВЕЛИКОЈ СУДНИЦИ ИМЕ  МИЛОРИЈЕ ЂУКИЋ-ПЕЈОВИЋ: Сећање на трагедију у Бару - судија убијена са три хица у груди

Foto: B.D.

Na izlazu iz sudnice, u kojoj radi sudija Šupljeglav, Đuković se susreo sa advokatom Jankovićem i odmah ispalio metak u njega! Posle četiri ispaljena, peti metak se zaglavio u cevi pištolja,  što je verovatno spasilo sudiju Šupljeglava.

Osmanaest godina nakon dana  užasa u Osnovnom sudu u Baru kada je  oko 13 časova u jednoj od sudnica ubijena  sudija Milorija Đukić-Pejović, na hodniku  teško ranjen advokat Đorđije Janković, a u svojoj sudnici teško  pretučen sudija Željko Šupljeglav, velika  sudnica Osnovnog suda u Baru  nosi  ime – sudnica Milorije Đukić Pejović.

Krvavi pir Sve za nekoliko  minuta počinio je 67-godišnji Baranin Batrić Đuković, koji je najpre ispalio dva hica iz pištolja na Miloriju Đukić-Pejović (41), jednim metkom ranio advokata Jankovića, a zatim drškom pištolja teško povredio tada sudiju Šupljeglava, danas advokata.

Povod da Đuković, inače penzionisani profesor na Beogradskom univerzitetu, krene da seje smrt po zgradi suda bio je imovinski spor  koju je u parničnom postupku  vodio protiv majke koja je tada imala oko 80 godina.

Foto: B.D.

 

- Odavno smo planirali da u spomen na divnu ženu i profesionalca, sudiju Miloriju Đukić Pejović, opremimo jednu sudnicu koja bi nosila njeno ime. Želeli smo da to bude na najlepši način, sa kompletno novim nameštajem i inventarom. Čekajući taj momenat, sve se odužilo, a ponukani i najnovijim tragičnim događajem u Podgorici, odlučili smo da to učinimo na Dan žena, kada se prisećamo najboljih žena u našoj istoriji i stalnoj borbi za bolji položaj i vrednovanje lepšeg pola. Milorija je bila upravo takva – jaka, odvažna žena, predana poslu, ali i isto tako i porodici. Bila je vrsni poznavalac prava, prema strankama se odnosila sa puno strpljenja i razumevanja, kao i prema mlađim kolegama, koje je sa istom posvećenošću i ljubavlju uvodila u taj težak i zahtevan posao”, kazala je predsednica Osnovnog suda Bar, Tamara Bajagić Spasojević, na čiju inicijativu najveća sudnica u Osnovnom sudu Bar  nosi ime sudije  Milorije Đukić Pejović.

Predsednica Osnovnog suda Bar  dodaje da su konstantno izloženi raznim neprijatnostima i pretnjama.

-Zbog toga sam prilikom posete predstavnika Ambasade SAD, koji su se interesovali kako da nam pomognu, apostrofirala, iako imamo i drugih nedostataka, upravo nabavku metal – detektora, i nadam se, da ćemo ga ovoga proleća i dobiti, istakla je sudija Bajagić Spasojević.

Policajac koji obezbeđuje ulaz u zgradu Osnovnog suda Bar, za sada je, nakon tragičnog događaja u Podgorici, dobio ručni detektor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene