SVE PREKO 50 EVRA MITO: Zvaničnoj Podgorici stigle preporuke iz Saveta Evrope, javni funkcioner ne bi smeo da prihvati skup poklon

V.K.

04. 03. 2023. u 14:02

AKO javni funkcioneri nisu sigurni da li vrednost neprotokolarnog poklona iznosi više od 50 evra, onda taj poklon ne smeju ni da prihvate. Ovo je jedan od predloga eksperata Saveta Evrope dr Valtisa Kalniša i dr Jure Škrbeca.

СВЕ ПРЕКО 50 ЕВРА МИТО: Званичној Подгорици стигле препоруке из Савета Европе, јавни функционер не би смео да прихвати скуп поклон

V.K.

 U analizi delova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izveštaja o prohodima i imovini, poklon, donacije i sponzorstva. U tom dokumentu navodi se da je neophodno da se podigne svest javnih funkcionera da pokloni nisu samo materijalni predmeti već i usluge koje se prižaju kao deo gostoprimstva.

- Treba uvesti izričitu zabranu samoinicijativnog traženja ili zahtevanja poklona - uveravaju Kalniš i Škrbec, navodeći da je u Zakonu o ASK potrebno saopštiti da se zabrana primanja poklona odnosi na poklone u korist javnog funckionera, ali i u korist osoba koje su povezane sa njima.

Čak ni preterano gostoprimstvo ne treba da se praktikuje, pa njih dvojica savetuju da se napravi standard i kad se to pitanje razmatra. Kada je reč o sponzorstavu i donacijama, oni navode da treba dati smernice sa kriterijumima za određivanje kada sponzorstvo ili donacija utiče ili može uticati na zakonitost, objektivnost i nepristrasnost rada organa.

Tradicionalno najviše poklona dobijaju najviši državni zvaničnici. Tokom premijerskog mandata Duško Marković je dobio samo u jednoj godini čak 28 darova, vrednosti oko 4.535 evra. Najvredniji poklon Marković je dobio od sultana Ahmeda bin Sulajema - zlatnu figuru sokola, čija je vrednost procenjena na 1.382 evra. Zatim kofer "Herend" sa ručno rađenim setom za kafu od porculana iz linije "Kraljica Viktorija" - vredan 500 evra, dobio je od mađarskog zvaničnika Viktora Orbana. Milo Đukanović je od ministra spoljnih poslova Grčke dobio srebrni tanjir sa cvetnom dekoracijom, vredan 150 evra, a primio je dar i od turskog kolege Redžepa Erdogana - uramljeno pismo knjaza Nikole sultanu Abdulhamidu II od 30. avgusta 1884. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori