JEDNA FOTELJA NA "NIŠANU" OSAM GLAVA: Osim lidera partija i aktuelnog "šefa" države, u trci i influenser Jodžir

V.K.

28. 02. 2023. u 06:00

U trku za predsednika Crne Gore prijavilo se osam kandidata, a Državna izborna komisija do sada je potvrdila tri i to jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću, koji je prvi predao kandidaturu i DIK mu je prvom potvrdio. Jedina dama među kandidatima je Draginja Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije. Posle dugog dvoumljenja, aktuelni šef države i lider DPS-a Milo Đukanović prihvatio je trku za novi mandat.

ЈЕДНА ФОТЕЉА НА НИШАНУ ОСАМ ГЛАВА: Осим лидера партија и актуелног шефа државе, у трци и инфлуенсер Јоџир

Foto: M. Sekulović

Potvrđena je i kandidatura lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, koji je potpise građana predavao dva puta. Prvi put je vraćen zbog nepravilnosti, na šta je Danilović oštro reagovao i kazao da se radi o klasičnoj prevari i da su "algoritmom desetkovani potpisi". Poslednjeg dana, u nedelju, njegov tim predao je ponovo kandidaturu.

Pokret "Evropa sad" najpre je za predsednika predložio Milojka Spajića, čiju je kandidaturu nakon glasanja članova DIK odbio. Posle prikupljanja potpisa za Jakova Milatovića, kandidatura je predata 26. februara.

Predsednički kandidat Demokratske Crne Gore je lider te partije Aleksa Bečić. Prilikom predaje kandidature, predstavnici ove partije su saopštili da imaju 50 odsto više potpisa nego što je potrebno.

MILOV PAD NEMINOVAN

KANDIDAT za predsednika Crne Gore Andrija Mandić najavio je pad aktuelnog šefa države Mila Đukanovića.

- Njegovo padanje treba da dovede do potpunog sloma autokratskog režima, koji traje više od trideset godina. Sa padom Đukanovića odlazi jedan težak period u istoriji Crne Gore, koji su obeležile podele, omraze, kriminal i korupcija - saopštio je Mandić.

Influenser Jovan Radulović Jodži predao je DIK-u kandidaturu. On je praktično u poslednjim satima do isteka roka dostavio potpise podrške.

Željko Matijašević bio je kandidat grupe građana. DIK-u je predao svega sedam potpisa podrške, nakon čega je iz tog tela konstatovano da "prilikom predaje kandidature za predsedničke izbore nije podneo ništa od onoga što je propisano. On će morati da za 48 sati dostavi sva potrebna dokumenta.

Kandidaturu za predsedničke izbore najavio je, pa odustao, Dejan Vukšić iz Demohrišćanskog pokreta, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbednost. On je podržao kandidaturu Jakova Milatovića.

PRAVO GLASA

BROJ birača u biračkom spisku Crne Gore je 543.175, saopštili su iz MUP-a. To je 3.149 više nego 2020. godine, kada su održani parlamentarni izbori.

Potpise podrške za bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića skupljala je Grupa građana "Pravda za sve". Poslednjeg dana za prijavu odustao je od kandidature.

Predsednik Milo Đukanović svoju kampanju započeo je u Ženevi na sednici Saveta za ljudska prava koji je u svom poznatom maniru ponovo "udario" na Rusiju i "njene ekspoziture hibridnog delovanja".

- I danas se Crna Gora suočava sa ozbiljnim izazovima koji nagrizaju njenu multietničku demokratiju, oazu mira na Zapadnom Balkanu. Kontinuirana ruska hibridna delovanja, kojima smo besomučno izloženi, podstiču retrogradne politike, šire govor mržnje i produbljuju podele i u Crnoj Gori, kao i u drugim zapadnobalkanskim društvima - kazao je Đukanović.

Podršku lideru DPS-a već su najavili Socijaldemokrate, poručujući da je to nastavak politike koja za cilj ima samo jedno - "interes države Crne Gore i njenih građana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene