POSLEDICE NEVREMENA U CRNOJ GORI: Potonuo jedan od najatraktivnijih turističkih brodova u Boki Kotorskoj (VIDEO)

B. DABIĆ

05. 02. 2023. u 14:42

JEDAN od najatraktivnijih putničkih, turističkih brodova u Boki Kotorskoj "Knjaz Lipovac 2" kapaciteta oko 200 putnika, potonuo je u subotu veče u Krtolima.

ПОСЛЕДИЦЕ НЕВРЕМЕНА У ЦРНОЈ ГОРИ: Потонуо један од најатрактивнијих туристичких бродова у Боки Которској (ВИДЕО)

Foto: B.D.

Pomoćnik direktora Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama (UPSUL) Žarko Lukšić kazao je da nema zagađenja mora uljem i gorivom iz brodskih motora.

- U Krtolima je potonuo  drveni brod, i treba da se angažuju ronioci, da pregledaju dno.  Brod je legao na dno.  Nema opasnosti od zagađenja. U brodu nema nafte. Čeka se da stane vetar i bezbedno se digne na površinu, kazao je Lukšić.

U momentu kad je voda počela da puni brod , na plovilu nije bio niko od posade, kazao je Lukšić i dodao da će  Lučka kapetanija Kotor   naložiti vlasniku da ukloni brod.

-Apel vlasnicima plovila je da dodatno ojačaju i osiguraju svoj vez. Veća briga za plovila s obzirom da je najavljena jačina vjetra preko 70 čvorova. Pogtovo za plovne objekte koji su na kritičnim vezovima i pozicijama, kazao je Lukšić.

Drveni brod “Knjaz Lipovac 2” je turistički brod, a sama konstrukcija broda je  atrakcija u Boki Kotorskoj poslednjih nekoliko godina koliko se ovim brodom organizuju celodnevna krstarenja Bokokotorskim zalivom. Brod je “mlađi blizanac” putničkog broda “Knjaz Lipovac”. Oba drvena putnička broda izrađeni su u Turskoj.  

KAKO JE POTONULA JAHTA U BUDVI

U Budvi je u toku vađenje jahte u koju je  prethodne noći prodrla voda  i potpila je. Brod je dug 12 metara, registrovan za privredni ribolov, u Luci Budva potopljen je u subotu veče. Srećom, nije bilo zagađenja mora.

Pomoćnik direktora Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanj elukama (UPSUL) Žarko Lukšić mišljenja je da će  danas da izvade plovilo

Na pitanje kako je potpunulo plovilo, Lukšić pojašnjava- Talasi su se odbijali od obalu, voda je punila krmu

- Jaki bočni udari bure napunili su krmu vodom, vlasnik nije uspio da je ispumpa  i brod je potonuo na dno luke-naveo je Lukšić dodajući da unažni udari  bure sinoć u Budvi  dostizali i 80 čvorova,  odnosno do148 km/h.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)