OLUJA PRETI CRNOJ GORI: Meteorolog upozorava - Očekuju se bujice, odroni i problemi sa napajanjem strujom

I. D. S.

16. 01. 2023. u 16:20

CRNA Gora će do kraja sedmice biti pod uticajem ciklona, pa se zbog obilnih kiša očekuju problemi sa bujicama, klizištima i odronima, a zbog olujnog vetra mogući su problemi u napajanju strujom i u telekomunikacijama, upozorili su meteorolozi i Služba zaštitete i spasavanja MUP-a.

ОЛУЈА ПРЕТИ ЦРНОЈ ГОРИ: Метеоролог упозорава - Очекују се бујице, одрони и проблеми са напајањем струјом

I.D.S.

Zbog očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posledica, Zavod za hidrometeorologiju izdao je upozorenje na vanrednu meteorološku informaciju koja se odnosi na obilne padavine i jak olujni južni vetar sve do 21. januara, do kada se očekuje da će trajati uticaj serije ciklona na području Crne Gore.

Ovakva metorološka situacija, prema rečima meteorologa Branka Miceva, usloviće obilnu količinu kiše, posebno u centralnim i južnim predelima i prema severu i severoistoku .

- Posebno jaka kiša i vrlo jak olujni južni vetar očekuju se danas i sutra. U planinama će se smenjivati kiša, susnežica, a oko 20.- 21.januara očekuje se osetno zahlađenje, pa će kiša preći u sneg. Na jugu ponegde i u centralnim predelima moguće su i kratkotrajne olujno vremenske nepogode - istakao je Micev.

Vremenske neprilike, kako je kazao, mogu dovesti i do određenih problema na terenu.

- Zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predelima i na severoistoku, potencijalno mogući su bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima. U urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mestima moguća su lokalna klizišta ili odroni, posebno gde su vršeni ozbiljni građevinski zahvati i gde je narušena prirodna povezanost tla – navodi meteorolog.

Dodaje i da se očekuju olujni udari južnog vetra sa orkanskim karakterom, te da bi to moglo doneti prbleme na infrastrukturi za prenos i distribuciju električne energije, za telekomunikacije na isturenim planinskim kotama i na saobraćajnoj infrastrukturi. Nevreme bi, navodi Micev, moglo da donese i probleme u finkcionisanju saobraćaja. A na to upozoravaju i u Direktoratu za zaštitu i spasavanje MUP-a, te građane pozivaju da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

- Vozačima se skreće pažnja da nepovoljni meteo uslovi, usled jake kiše i vetra, mogu dovesti do otežanog odvijanja saobraćaja, ali i zastoja, odrona i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Apelujemo na vozače, da strpljivom i opreznom vožnjom, prilagođenom meteo i ostalim uslovima na putu, kao i trenutnoj frekvenciji saobraćaja, doprinesu svojoj i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju – poručuju iz Direktorata za zaštitu i spasavanje.

BONUS VIDEO - "NIKADA VIŠE NEĆEMO SLATI DECU U SARAJEVO": Ovo je hotel u kom su napadnuta srpska deca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije