ĐUKANOVIĆ ODGOVORIO MANDIĆU: Vi, kao i ja, dobro znate da predlog Lekića za mandatara nema uporište u Ustavu

V.K.

29. 12. 2022. u 10:31

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović odgovoprio je jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću, porucujući da nema nameru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu Miodragu Lekiću, ali da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni “prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku”.

ЂУКАНОВИЋ ОДГОВОРИО МАНДИЋУ: Ви, као и ја, добро знате да предлог Лекића за мандатара нема упориште у Уставу

Milo Đukanović, Foto Tanjug

Zahvaljujući Mandiću na pismu,Đukanović je kazao da je poznat njegovj stav o neustavnom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku.
 
-Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam nameru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, naveo je on, dodajući da nema nameru da spori tvrdnje o većinskoj podršci  kandidatu Miodragu Lekiću.
-Ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku, rekao je Đukanović, iskazuju zadovoljstvo zbog spremnosti Mandića da kroz dijalog svi daju doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja poverenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je, kako je rekao, posledica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smenila Skupština Crne Gore.
 
-Kao i uvek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosled prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca, zaključio je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)