PITAJU SE KO JE SLEDEĆI: Tužilaštvo utvrđuje da li je bivši direktor crnogorske carine učestvovao u švercu cigareta (VIDEO)

S. Đokić

23. 12. 2022. u 07:21

KO je sledeći? To je pitanje koje se u Crnoj Gori postavlja od srede uveče nakon što su pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja uhapsili bivšeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića.

ПИТАЈУ СЕ КО ЈЕ СЛЕДЕЋИ: Тужилаштво утврђује да ли је бивши директор  црногорске царине учествовао у шверцу цигарета (ВИДЕО)

Foto: Vlada Crne Gore

Lisice na ruke stavljene su mu na zahtev specijalnog tužioca Jovana Vukotića, koji je, tvrde dobro obavešteni sagovornici "Novosti", tokom prethodnih meseci prikupio čvrste dokaze da je Milošević počinio krivično delo "stvaranje kriminalne organizacije", odnosno da je direktno učestvovao u švercu duvanskih proizvoda. To je utvrđeno u istrazi nestanka milionski vrednih paketa cigareta.

Da li je učestvovao u švercu, direktno su ga pitali dok su ga pripadnici policije izvodili iz zgrade. Na pitanje je odgovorio osmehom, koji ga nije napuštao ni juče dok su po nalogu Tužilaštva obavljani pretresi njegovih stambenih prostorija, kako u Nikšiću tako i u Podgorici. Manje raspoložen bio je nakon što je "maricom", nešto pre 16 sati, priveden na saslušanje kod tužioca Vukotića.

Dobro obavešteni sagovornici kažu da hapšenje Miloševića nije neočekivano, kao i da su ga upravo svedoci označili kao ključnog igrača u duvanskom švercu. On je, podsetimo, hapšen početkom oktobra i to upravo zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i švercovao deo cigareta koje je država letos zaplenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Foto: Tviter Uprva policije Crne Gore

On je tada tvrdio da je sa njim samo obavljen informativni razgovor u policiji, a u okviru istrage akcije ANB i SDT o navodnom švercu cigareta, a zatim je pušten.Nekoliko dana kasnije podneo je ostavku na funkciju direktora Uprave prihoda iz carina iz, kako je tada kazao, moralnih razloga.

Sumnju da je hapšenje Miloševića tek početak raskrinkavanja onih koji su bili deo ekipe koja je švercovala cigarete, dodatno je produbio predsednik Socijaldemokrata Raško Konjević, koji je direktno optužio Zorana Mikića, visokog funkcionera URA, ali i samog predsednika partije i odlazećeg premijera Dritana Abazovića.

- Rade Milošević, Dritanov drug i funkcioner je osumnjičen da je stvorio kriminalnu organizaciju, dakle logično Rade je mafija. Dritan kao njegov drug je ili njegov šef ili saradnik ili je neupućen, što bi ga najviše pogodilo. Rade je uhapšen, nema fabrikovanja nego osnova sumnje. Dritan i ministar MUP su sa njim palili cigare, a ovaj ih je valjda, kad Dritan i ministar odu, švercovao sa čela kriminalne grupe. A Dritan kaže da on sve zna, jedino nije znao, sada, za Rada. Zato danas ćuti o akciji Tužilaštva - rekao je Konjević.

 

U PEĆIMA NIJE SVE SPALjENO?

POSLE hapšenja u oktobru, mediji su uveliko pisali da je Milošević pokušavao da objasni kako je u Upravi prihoda i carina tekao postupak čuvanja i spaljivanja oduzetih cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar, ali nije imao odgovor na pitanje - gde su i kako nestali paketi vredni gotovo milion evra! Iz Specijalnog državnog tužilaštva tvrde da u pećima nije spaljen broj cigareta popisan u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je deo oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)