DELUJE ZA 15 MINUTA, JAČA JE OD EKSTAZIJA: U Crnoj Gori uznemireni zbog narkotika u školama, dele sliku "dečje droge" (FOTO)

B. DABIĆ

11. 12. 2022. u 15:58

POSLE nemilog događaja u budvanskoj osnovnoj školi, gde je pozlilo 13-godišnjoj učenici koja je lekarima tokom ukazivanja pomoći potvrdila da je uzimala drogu, društvene mreže su preplavljene objavama upozorenja da je potrebna budnost roditelja i nastavnika.

ДЕЛУЈЕ ЗА 15 МИНУТА, ЈАЧА ЈЕ ОД ЕКСТАЗИЈА: У Црној Гори узнемирени због наркотика у школама, деле слику дечје дроге (ФОТО)

Foto: Printskrin

Na društvenim mrežama se dele  fotografije kako izgledaju "bombone", odnosno “dečija droga” koja je očigledno prisutna među crnogorskim osnovcima. U nekim objavama na društvenim mrežama  se navodi da je devojčica drogu dobila od druga iz škole. Da je dete konzumiralo drogu potvrđeno je  zvanično u saopštenju Uprave policije.

-Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbednosti. Na nivou Odeljenja bezbednosti Budva, sprovodi se akcija trajnog karaktera „Mladost“, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva. Cilj je sprečavanje svih oblika društveno negativnog – devijantnog ponašanja maloletnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloletnicima i učestvovanja u igrama na sreću - naveli su iz  Uprave policije.

Efekat te droge postiže se samo za petnaestak minuta i mnogo je jači od tableta ekstazi, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i nastavnike jer je umotana kao pakovanje žvaka. Opojna droga, upozorili  su iz policije, sve češće se pakuje kao bombone. Na meti dilera su  i osnovci i srednjoškolci. 

Ranije su mediji upozoravali da kids-droga stiže sa Kosova gde su, prema podacima američke agencije za narkotike za DEA, nikle male laboratorije za proizvodnju ovog narkotika u obliku slatkiša. Prema podacima Europola i američke DEA, ovo postaje najpopularnija vrsta sintetičke droge koja se pakuje kao proizvod široke potrošnje.

Foto: Printskrin

 

 

Kids-droga se prvo pojavila na Bliskom istoku, a došla je iz Kine gde je napravljena i njen sastav obično čine kanabis i opijum. Cena ove droge je naročito zastrašujuća. Na tržištu jedna žvaka košta samo jedan evro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!