KATNIĆEV SARADNIK RADIO ZA "KAVČANE"? Uhapšeni specijalni državni tužilac Saša Čađenović negirao optužbe, odbio da odgovara

S. Đokić - V. Kadić

10. 12. 2022. u 07:45

PO nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici je juče ujutru uhapšen specijalni državni tužilac Saša Čađenović, zbog sumnje da je kao član "kavačkog klana" zloupotrebio službeni položaj u više predmeta koji su formirani protiv ove kriminalne grupe.

КАТНИЋЕВ САРАДНИК РАДИО ЗА КАВЧАНЕ? Ухапшени специјални државни тужилац Саша Чађеновић негирао оптужбе, одбио да одговара

Foto: S. Đokić

To piše u zvaničnom saopštenju Specijalnog tužilaštva, koje je medijima dostavljeno nešto posle 16 časova, odnosno nakon što je specijalni tužilac Miloš Šoškić saslušao svog kolegu Čađenovića i odredio mu tužilačko zadržavanje do 72 sata, a nakon što bude određeno sprovođenje istrage nadležnom sudu će biti predloženo i da mu odredi pritvor.

- Osumnjičenom se stavlja na teret da je od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije "kavački klan", sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije - piše u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Saradniku bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, na teret se stavlja i da je onemogućavao da pripadnici ove grupe budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, a u situacijima kad su neki od njih bili uhapšeni nije predlagao da im se odredi pritvor, iako su za to postojali zakonski uslovi.

Foto: S. Đokić

Čađenović je na saslušanju izneo odbranu i nije priznao krivična dela za koja se sumnjiči, a odbio je da odgovara na pitanja specijalnog tužioca. Njegov advokat Lazar Aković, pozivajući se na obavezu čuvanja službene tajne, nije mogao da saopšti detalje navoda za koje SDT sumnjiči Čađenovića.

"Novosti" iz pouzdanih izvora saznaju da je hapšenje Čađenovića rezultat provere njegovog rada i postupanja u predmetima koji su usledili nakon što su u javnost dospeli transkripti razgovora službenika Agencije za nacionalnu bezbednost Petra Lazovića i policijskog službenika Ljuba Milovića sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana.

- To je samo jedan od predmeta u kojima je postupao, a za koje se tereti da nije postupao u skladu sa zakonom, odnosno da je zloupotrebio službeni položaj i na taj način pomogao "kavačkom klanu". Čađenović se sumnjiči da je isto tako postupao u još tri predmeta, u kojima je osumnjičeno na desetine osoba, među kojima su Radoje Zvicer, Milan Vujotić i Radovan Mujović - kazao je sagovornik "Novosti" iz istrage i dodao da se narednih dana mogu očekivati i nova hapšenja.

Čađenović je jedan od glavnih kreatora afere "državni udar", kojom je pokušao da optuži funkcionere i članove Demokratskog fronta kao i državljane Srbije i Rusije da su tokom izbornog dana 16. oktobra 2016. pokušali da izvrše prevrat u Crnoj Gori i ubiju tadašnjeg predsednika Vlade Mila Đukanovića. Njegovo ime pominjano je prilikom zataškavanja afere "crnih trojki" protiv policijskih službenika koji su prebijali političke neistomišljenike. Ostalo je zabeleženo da je pod sumnjivim okolnostima ušao u specijalno tužilaštvo, iako je, kako se priča, u tom trenutku imao zabranu napretka u službi, jer je, navodno, bez znanja kolege tužioca uzeo predmet i doneo odluku na svoju ruku.

Našao se u centru pažnje kada je obelodanjeno da je odbacio spise Evropola kojima su policijski službenici dovođeni u vezi sa kriminalnim grupama uz obrazloženje da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo. Javnost je bila frapirana kada je uhapšeni visoki policijski funkcioner ANB Petar Lazović (u zatvoru zbog kriminalnog delovanja), sin bivšeg šefa Specijalnog policijskog odeljenja Zorana Lazovića, poslao fotografiju Saše Čađenovića navodnom vođi "kavačkog klana" Radoju Zviceru, koju je objavio portal "Libertas".

ABAZOVIĆ POZDRAVIO HAPŠENjE

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozdravio je akciju hapšenja specijalnog državnog tužioca Saše Čađenović. On je istakao da nije uhapšen bilo kakav specijalni tužilac, već desna ruka Milivoja Katnića.

Foto V. K.

Dritan Abazović

- Eto, nakon Vesne Medenice stigosmo i do Saše Čađenovića. Mislim da je onima koji se nadaju da će ih zaobići ruka pravde ta nada svakim danom sve manja i manja - rekao je Abazović. - Građani treba da budu relaksirani, mi nastavljamo agendu borbe protiv kriminala i korupcije i pružamo punu podršku institucijama sistema i svim časnim ljudima unutar sistema. Siguran sam u pobedu pravne države i verujem da je Crna Gora na dobrom putu, da konkretnim rezultatima to i demonstrira.  M. D.

 

OSVETA RUSKO-SRPSKE DRŽAVE

BIVŠI glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da je Saša Čađenović bio njegov saradnik u SDT, u kojeg je imao bezrezervno poverenje.

Printscreen/Vijesti

Milivoje Katnić

- Verujem da nije postao član nikakve kriminalne grupe, niti je svesno zloupotrebljavao službeni položaj. Kao i kod svakog smrtnika, postoji mogućnost da je napravio neki propust u radu, pre svega jer je preopterećen, i ako to bude slučaj, on će to i dokazati - kazao je Katnić. - Druga pretpostavka je da je reč o nečijoj ujdurmi kako bi se isključio iz predmeta za pokušaj terorizma i drugih predmeta organizovanog kriminala, pa je on kolateralna šteta, a cilj im je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. U ovom slučaju to predstavlja osvetu rusko-srpske države i 73 kriminalne organizacije protiv kojih smo podneli optužnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!