PODRŠKA OSOBAMA SA INVALIDITETOM NIJE PRIVILEGIJA VEĆ PRAVO: U Herceg Novom radi jedinstvena u Crnoj Gori krojačko dizajnerska radionica

V.V.

04. 12. 2022. u 14:47

HERCEGNOVSKO Udruženje roditelja dece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak sunca” obeležilo je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u hotelu Plej" organizacijom modne revije na kojoj su predstavljene unikatne haljine izrađene u “Hercegnovskom modnom kutku”, jedinstvenoj radionici te vrste u Crnoj Gori.

ПОДРШКА ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ НИЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА ВЕЋ  ПРАВО: У Херцег Новом ради јединствена у Црној Гори кројачко дизајнерска радионица

Foto: RTHN

Udruženje “Zrak sunca”, uz podršku lokalne uprave radi već 19 godina a osnovali su tri radionice: za izradu unikatnih suvenira, likovno-slikarsku i pre četiri godine krojačko-dizajnersku. Modele koje su kreirale i izradile članice “Zraka sunca”, nosile su volonterke Crvenog krsta, a u programu je učestvovala i klapa “Stari kapetan”.

Predsednica organizacije Ljiljana Krstić koja se obratila učesnicima i gostima i istakla da osobe sa invaliditetom, zaslužuju veću pažnju i podršku, mada kod nas situacija nije bitno različita u odnosu na svet. Prema njenim rečima Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše razumevanje i prava osoba sa invaliditetom ali i dobrobiti koje društvo može imati od uključivanja ove populacije u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

-Ovaj dan pruža mogućnost da se intenziviraju aktivnosti kako bi se postiglo potpuno učešće osoba sa invaliditetom i jednak tretman njihovih prava u društvu. Osobe sa invaliditetom trebaju više podrške od zajednice, i moraju je dobiti, kako bi postigli iste životne uslove kao i drugi građani. Ta podrška se nikada ne smije tretirati kao privilegija – to je njihovo ljudsko pravo, poručila je Krstić.

Krstić je podsetila da u Crnoj Gori živi oko 60 hiljada osoba sa invaliditetom, a sa njihovim radnim i stvaralačkim rezultatima, integrisanošću i uticajem predstavljaju značajan potencijal i neće dozvoliti da ih bilo ko marginalizuje niti diskriminiše, da im uskraćuje radna mesta, ograničava u kretanju, ukida i smanjuje prava i potcenjuje naša udruženja.

Jedan od prioritetnih zadataka je da se saradnjom na svim nivoima, osobama sa invaliditetom obezbediti neprekinuti lanac kretanja.

-Izgradnja inkluzivnog društva sa podsticajnim okruženjem bez barijera za sve, uključujući osobe sa invaliditetom, postaje međunarodno priznata dužnost država, a i implementacije neprekinutog lanca kretanja će moći da se dogode tek kad projekti i inicijative budu  sprovedeni na lokalnom nivou, u saradnji između lokalnih vlasti i ključnih aktera u izgrađenom okruženju i organizacija osoba sa invaliditetom, poručila je Krstić.

Na svečanosti su uručene zahvalnice organizacijama i pojedincima koji istrajno pružaju podršku NVO “Zrak sunca”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!