OSLOBODIMO SE ZABLUDA SAVREMENOG ČOVEKA I SVETA Joanikije: Sveta Petka može da pomogne savremenom čoveku

Марија Стевановић
Marija Stevanović

27. 10. 2022. u 16:44

DANAS se sva Crkva Božija raduje zbog vere, podviga i slave koju je dostigla Sveta majka Petka – Paraskeva, koja je poživela svoj život udaljujući se od svetske vreve. Ali, ne da se udalji tek onako, nego da služi Gospodu; da celo svoje biće, svoju dušu, svoje srce, svoje misli, osećanja posveti Gospodu, da ih prinese Njemu na dar; da se sjedini sa Hristom.

ОСЛОБОДИМО СЕ ЗАБЛУДА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА И СВЕТА Јоаникије: Света Петка може да помогне савременом човеку

Foto: mitropolija.com

Obo je danas u liturgijskoj propovedi pred sveto pričešće na praznik Svete Petke u Cetinjskom manastiru kazao Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Govoreći o detaljima iz svetiteljkinog žitija dodao je da je Sveta Petka najveći deo života provela u Svetoj zemlji, u Zajordanskoj pustinji.

-Tamo gde su zasijali svojim podvizima Sveti prorok Ilija i Sveti Jovan Krstitelj, daleko od ovoga sveta, od slave ovoga sveta. I danas, pošto se odavno projavila njena svetost, ubrzo posle njene blažene končine, mnogi ljudi, – pre svega hrišćani, ali i mnogi od onih koji nisu hrišćani, – koji traže milost i pomoć Božiju, pristupaju njenom kivotu u gradu Jašiju u Rumuniji. Isto tako uzimaju osvećenu vodicu iz njene crkve na Kelemegdanu jer je ona tamo počivala svojim moštima i zbog prisustva njenih moštiju narod taj izvor poštuje kao sveti - kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski, ističući da Sveta Petka može savremenom čoveku da pomogne mnogo.

- Pre svega, gledajući na njen primer da se oslobodimo od jedne velike zablude savremenog sveta, savremenog čoveka. Današnji čovek misli da mu je život vredniji ako je što više prisutan u javnosti, ako je učenik nekih velikih događanja, mitinga, bogatih trpeza, ako se što više obukao u slavu ovoga sveta, ako ima domove i kuće kao dvorce i sav ostali luksuz. Tako misli savremeni čovek. Ta pošast je potpuno otuđila savremenog čoveka od pravih istinskih vrednosti. Evo, Sveta Petka svega se toga odrekla radi nečega mnogo uzvišenijega, jer je sve na ovome svetu i prolazno i truležno. A slavu ovoga sveta nosi vreme i vetar kao lišće kada se sasuši. Onaj koji se kao Sveta Petka posveti onome što je najvažnije, kazao je on, što je najdragocenije, da služi Gospodu, da se sjedinjuje sa Gospodom, izvorom večnoga života, večne radosti i večne slave Božije, taj se zaista oblači u slavu Božiju već ovde u ovome životu.

Ta slava nije spoljašnja, niti je ta lepota spoljašnja nego, kao što govori Sveti car David za carsku kći – sva je lepota kćeri careve unutra. A ta kćer careva, to je duša. I treba gledati da ukrašavamo unutrašnju ljepotu, svoju unutrašnjost, svoje biće duhovno da ono sija, a da ne obraćamo isuvuiše pažnje na spoljašnjost, više nego što je potrebno, poručio je Mitropolit Joanikije, koji je naglasio da je savremeni svet sve okrenuo naopako: ono što je najmanje vredno stavio je na prvo mesto.

- A ono što je najviše vredno potisnuo je do zadnjega mesta i skoro do išćeznuća. Draga braćo i sestre, da obratimo svoju pažnju na prave vrijednosti! Tome nas uči Sveta Petka, kazao je Mitropolit Joanikije.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)