SUZE NAD VRTAČAMA: Parastos za više od 350 mladih pripadnika Gvozdenog puka

V.K.

15. 10. 2022. u 17:41

NA Lobanjoj glavi, lokalitetu na planinskoj visoravni Krnovo nedaleko od Nikšića danas je održan parastos za više od 350 poinulih pripadnika omladinskog Gvozdenog puka, koji su služili sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.                

СУЗЕ НАД ВРТАЧАМА: Парастос за више од 350 младих припадника Гвозденог пука

Foto: V. K.

 Tužna povorka porodica stradalnika iz Lješanske nahije, Bjelopavlića, Podgorice i  Nikšića krenula je rano jutros iz raznih pravca i sabrala se na mestu pogibije dece od 18 do 25 godina. Najstariji u Puku brojao je 31 godinu.  Sedamdeset osam leta se ćutalo o ovom zločinu koji je napravila Sedma crnogorska partizanska brigada. 

Na stenama koje su uzdgnute iznad krnovskih pašnjaka postavljen je drveni krst koji će od danas svedočiti o bratskoj tragediji. Događaju nije mogao prisustvovali akademik Matija Bećković, ali je uputio pismo koje je pročitao sveštenik Miodrag Todorović:

- Ne zaboravite, dragi prijatelji, da i mene ubrojite u one koji danas zajedno s vama pali sveću zadušnicu na bratoubilacku krnovsku kasapnicu. Više je vakat da se i u Crnoj Gori završi Drugi svetski rat i kaže istina o bezgrobnoj vojsci koju znaju i vrapci na grani. Samo u Crnoj Gori zovu izdajnici i slugama  okupatora one koje je okupatora u lancima sprovodio u logore, a ustaše žive zapalili u Jasenovcu. Mrtvi su se odavno pomirili. Poslednji je čas da se i živi pomire sa istinom i među sobom - Vaš, Matija Bećković.

Hroničari su zapisali da se u noći između 25. i 26.avgusta 1944. godine nije vodila bitka, već masakr partizana nad usnulim dečacima koji su zanoćili pored logorske vatre, ili u nekoj od obližnjih trošnih koliba. Kada je nastala pucnjava partizani su ih ubijali kako je koji pokušao da izađe iz kolibe, ili se ispod vatre domogne oružja. Napad je trajao oko tri sata posle ponoći. Kad je svanulo bilo je oko 120 živih u kolibama koje su odmah izveli i streljali. Spasilo se nešto oko sedamdeset ljudi i to tako što su bili u  kolibama na periferiji, pa nisu bii opkoljeni.

 Bećković poručio u pismu - Poslednji je čas da se živi pomire sa istinom i među sobom

Vukašin Markov Vukčević iz Podgorice  poručio je da će parastos biti pobeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom.

- Hoćemo istinu a ne laž koja traje decenijama. Poziv otadžbine osećali su uzvišeno, patriotski. Ne želimo osvetu već posvetu - poručio je Vukčević, koji je imao svega četiri meseca kada je njegov otac poginuo na Krnovu kao pripadnik omladinskog Gvozdenog puka. 

BONUS VIDEO - KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove