SRAMAN GEST CRNOGORSKIH ZVANIČNIKA: Zajedno sa hrvatskim predstavnicima otkrivaju spomen-ploču u Morinju - udruženja boraca ogorčena

V.K.

10. 10. 2022. u 11:25

POVODOM najave da će potpredsednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić otkriti spomen-ploču u logoru Morinj u kojem su devedesete bili zarobljeni pripadnici hrvatskih vojnih paraformacija (niko od njih nije ubijen), ogorčilo je Udruženje boraca ratova 1990. Crne Gore. Kako je najavljeno, ovom činu prisustvovaće ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

СРАМАН ГЕСТ ЦРНОГОРСКИХ ЗВАНИЧНИКА: Заједно са хрватским представницима откривају спомен-плочу у Морињу - удружења бораца огорчена

Foto: Čitalac Novosti

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore izražava ogorčenost i protest  povodom najave Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore da će danas, u 11 i 30, crnogorski ministri odbrane i vanjskih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić i hrvatski ministri branitelja i vanjskih i evropskih poslova Tomo Medved i Gordan Grlić Radman, otkriti spomen-ploču „na lokaciji nekadašnjeg logora Morinj”.

- Zbog činjenice da je spomen-ploča urađena suprotno Zakonu o spomen-obeležjima, bez uključivanja nadležnih organa Opštine Kotor na čijoj se teritoriji nalazio Sabirni centar Morinj i kako hrvatski zvaničnici i hrvatska agentura u Crnoj Gori Sabirni centar u Morinju kvalifikuju kao zloglasni koncetracioni logor, u kome su zarobljeni hrvatski državljani sa teritorije opštine Dubrovnik, uključujući i Hrvate iz Boke Kotorske,  doživeli stravičnu torturu od strane pripadnika JNA, hrvatski ministri Medved i Grlić Radman su za nas nepoželjne osobe - agresori na teritoriju opštine Kotor, a Konjević i Krivokapić njihovi saučesnici u ovom sramnom činu bez presedana kojim se kleveće vlastita država i satanizuju vojna i civilna lica angažovana u Sabirnom centru, navodi se u saopštenju Udruženja boraca koje je potpisao predsednik Radan Nikolić. Borci pitaju premijera Dritana Abazovića "da li iza ovog podaničkog čina suprotnog interesima i suverenitetu Crne Gore stoji Vlada Crne Gore i, ukoliko nije tako, pozivamo ga da hitno reaguje i spreči najavljenu manifestaciju otkrivanja spomenika u Morinju".

Foto: Čitalac Novosti

- Podsećamo aktere otkrivanja spomenika da u Sabirnom centru Morinj nije niko smrtno stradao, te da je u slučaju Morinj donesena pravosnažna sudska presuda, po osnovu koje su zarobljena lica obeštećena. Za razliku od toga, u splitskom Vojno-istražnom centru Lora, u aprilu i maju 1992, na najsvirepiji način su mučena i ubijena 22 zarobljena pripadnika JNA iz Crne Gore. Taj zločin je udruženim nečinjenjem crnogorskog i hrvatskog tužilaštva zataškan, a na mestu tog paklenog logora smrti, umesto žrtvama, podignut je spomenik njihovim dželatima.

Bestidno je od strane hrvatskih zvaničnika, izvoziti sopstvene zločine i postavljati kukavička jaja u tuđe dvorište. I to raditi u ime navodnog dobrosusedtva i ljudskih prava i sloboda.

Spomen-ploča koju danas otkrivaju sa izdajnicima Crne Gore biće uklonjen. Nadamo se legalno kao bespravno podignuto spomen-obeležje, a ako to izostane, imaće ko to uraditi.

Sluganstvo crnogorskog ministarstva vanjskih poslova Hrvatskoj je prešlo crvenu liniju. Očekujemo reakciju Opštine Kotor, Skupštine Crne Gore i Državnog tužilaštva Crne Gore i upravljaćemo se zavisno od odvijanja situacije, o čemu ćemo obaveštavati javnost.
Crna Gora, sloboda i ljudski obraz nisu na prodaju, poručuju borci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!