DANIJELA BARIJERA DOGOVORU:Stara parlamentarna većina blizu usaglašavanja oko formiranja skupštinskog rukovodstva

V. KADIĆ

08. 09. 2022. u 07:20

UKOLIKO se postigne dogovor o formiranju nove vlade, predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović podneće ostavku.

ДАНИЈЕЛА БАРИЈЕРА ДОГОВОРУ:Стара парламентарна већина близу усаглашавања око формирања скупштинског руководства

Foto Skupština CG

To je, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", na sastanku stare parlamentarne većine najavio lider SNP Vladimir Joković, nakon konstantnog insistiranja Demokrata da Đurovićeva to učini što pre jer, kako tvrde, predstavlja deo one parlamentarne većine koju je podržavala Demokratska partija socijalista. Zbog toga njena pozicija predstavlja barijeru napretku dogovora. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić najavio je da će se prvo birati predsednik i novo rukovodstvo parlamenta, pa tek onda vlada. Međutim, premijer i lider GP URA Dritan Abazović smatra da bi smena Đurovićeve bila loša poruka.

- Ne mislim da je to potrebno, osim ako to ne bude deo dogovora - poručio je premijer.

Hapšenja bliskih saradnika predsednika države i lidera DPS Mila Đukanovića, kao i policijskih službenika, raspisivanje poternica za onima koji su "van dometa", Abazovićeva odluka da preda dokumenata Specijalnom državnom tužilaštvu u kojima se vidi šema šverca cigareta u Crnoj Gori, kao i povezanih osoba i kompanija, unela je nervozu u redove bivšeg režima.

- Ono što nas interesuje jeste da se obruč do kraja stegne oko osoba koje su ovoj zemlji napravile mnogo zla. Milo Đukanović je generator svega lošeg što se dešava u Crnoj Gori - kategoričan je Abazović.

ABAZOVIĆ DA ZAVRŠI ZAPOČETO

- OD kada je Dritan Abazović postao premijer građani su mogli svedočiti, ne samo njegovoj posvećenosti, hrabrosti, i liderstvu u borbi protiv kriminala i korupcije, već i jasnim rezultatima kakvih nije bilo u prethodnih dvadeset godina. Treba ga pustiti da završi posao koji je započeo - izjavio je potpredsednik GP URA Miloš Konatar. - Bilo bi pogrešno u ovom trenutku zaustaviti Abazovića, koji je uz ekipu hrabrih tužilaca zadao kriminalu i korupciji snažan udarac.

S druge strane, Đukanović pokušava da spase brod koji tone. On je ponudio platformu za mirenje SDP i SD pod okriljem DPS pred izbore u Podgorici, uz podršku ostalih suverenističkih stranaka koje su obnovile crnogorsku nezavisnost.

OPTIMISTA

PREMIJER Dritan Abazović izjavio je da Crnoj Gori svakako treba vlada i politička stabilnost.

- Da li se ona može ostvariti kroz novu vladu ili kroz izbore, to neka bude procena. Lično sam optimista i nemam vremena da razmišljam o političkim kalkulacijama - rekao je Abazović.

- Nalazimo se na milimetar od tog cilja i smatrao bih to velikim uspehom. Taj blok se konstituiše. To nije samo emotivno pitanje, to je i vrlo matematičko pitanje. Moramo pozvati ljude, klonimo se emocija, posebno loših, razmišljajmo u našem interesu - poručio je Đukanović svojim pristalicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024