EVRE VRAĆAJU BRISELU? Novac iz IPARD programa će propasti ukoliko se ne iskoristi

V.K.

08. 08. 2022. u 07:44

VLADA Crne Gore je na poslednjoj sednici usvojila informaciju o potrebi obezbeđenja finansijske podrške kroz kreiranje posebnog fonda kako bi sačuvala državu da vraća ogromne, milionske iznose novca Evropskoj uniji, koji je ona donirala kako bi podstakla razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori, kroz IPARD II program.

ЕВРЕ ВРАЋАЈУ БРИСЕЛУ? Новац из ИПАРД програма ће пропасти уколико се не искористи

Predsednik vlade kaže da nema strah od kradljivaca šljunka, Foto Vlada CG

Tako je neizvesno da li će samo na kraju ove godine nadležni uspeti da suzbiju vraćanje u budžet 9,19 miliona evra od mogućih 15 miliona, koliko je bilo na raspolaganju.

IPARD program sadrži bespovratni novac za podršku razvoju i modernizaciju poljoprivrede i za njegovo sprovođenje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede.

Preduslov je da korisnik realizuje investiciju iz sopstvenih sredstava kako bi ostvario pravo na dobijanje bespovratne podrške u visini između 50 i 70 odsto. Novac se mora potrošiti u predviđenim vremenskim rokovima, a ako se ne potroši, vraća se kasi u Briselu. Tako država mora da do kraja godine iskoristi sredstva iz budžetske IPARD 2018. i 2019. godine.

Novac izdvojen na godišnjem nivou mora biti utrošen u roku od tri godine nakon potpisivanja finansijskog sporazuma. Prema usvojenom vladinom dokumentu, kroz dve mere IPARD II programa do kraja juna ugovoren je 491 projekat, čija je ukupna vrednost 75,2 miliona evra, odnosno potencijalni iznos podrške je 35,4 miliona, od čega je EU deo 26,6 miliona. Ovo znači da država ima dovoljno projekata da spreči rizik da se novac vrati u budžet EU. Od broja ugovorenih korisnika isplaćena su svega 254 korisnika, pa je ukupan iznos investicija 28 miliona, odnosno podrška u iznosu od 13,5 miliona, od čega je deo EU 10,1 milion.

KORONA POMRSILA KONCE

ZBOG situacije izazvane koronom, nemogućnosti obezbeđivanja sredstava u fazi pretfinansiranja, kao i stalnog povećanja cena na tržištu, korisnici IPARD-a odustaju ili odlažu njihovu primenu. Trenutno, od navedenog broja ugovorenih korisnika, 84 korisnika odustala su od realizacije investicije, ukupan iznos moguće podrške od 5,6 miliona evra, odnosno 4,2 miliona evra podrške EU koju bi Crna Gora mogla da iskoristi za sektor poljoprivrede, ističe se u usvojenom dokumentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)