ZARAŽENIH NAJVIŠE NA PRIMORJU: U Crnoj Gori u porastu broj obolelih od korone, opaki virus odnosi i decu!

I. D. S.

28. 07. 2022. u 08:49

BROJ zaraženih virusom korona u Crnoj Gori u stalnom je rastu proteklih sedmica i trenutno je taj broj veći od 6.000.

ЗАРАЖЕНИХ НАЈВИШЕ НА ПРИМОРЈУ: У Црној Гори у порасту број оболелих од короне, опаки вирус односи и децу!

Foto: IJZCG.me

Glavi razlog za širenje zaraze, prema oceni zdravstvenih organa jeste turistička sezona, te je najviše obolelih u primorskim gradovima. Ipak, za sada nema novih mera za suzbijanje zaraze, a prema najavama Instituta za javno zdravlje, ukoliko ne dođe do povećanja smrtnosti, one će se uglavnom odnositi na nošenje maske i vakcinaciju.

Prema poslednjem podacima IJZCG, u Crnoj Gori je trenutno aktivno 6.109 slučajeva obolelih od infekcije kovid 19, a samo u poslednjem preseku registrovano je više od hiljadu novih slučajeva. Isti podaci pokazuju da je najviše obolelih registrovano u Podgorici 2.243, zatim u Baru 587, Nikšiću 565, Budvi 485, Herceg Novom 332, Ulcinju 323, Kotoru 290, Tivtu, 223.

Prema oceni direktora IJZCG, Igora Galića, epidemijska situacija se iz dana u dan usložnjava, ali se ne razlikuje od situacije u zemljama regiona i Evrope. Izveštaji ukazuju da su kod kovid pacijenata trenutno blaži oblici virusa, bez obolevanja donjih disajnih puteva.

PREMINUO TINEJDžER

U NAJNOVIJIM podacima IJZCG navodi se da su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa infekcijom kovid 19, te da je najmlađa preminula osoba imala 13 godina, a najstarija 81.

- Sve preminule osobe su imale osnovne hronične bolesti komplikovane obolevanjem od virusa korona i neadekvatni imunizacioni status u odnosu na kovid 19 - navode iz IJZCG.

- Već smo predložili jedan set mera, koji će proći kroz ostala tela, a to su nošenje zaštitnih maski i vakcinacija - kazao je Galić.

Kako su ranije najavili epidemiolozi IJZCG, rigoroznije mere protiv virusa korona doneće se u slučaju da dođe do povećanja smrtnosti i povećanja broja pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Glavni razlog za rast broja obolelih, prema oceni direktora Doma zdravlja Podgorica, Danila Jokića, jeste turistička sezona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)