ĆIRILICA JE POBEDILA: Slađan jači od birokratije, odustali od zahteva da magistarski rad prebaci na latinicu

V. KADIĆ

24. 06. 2022. u 10:59

RAZUM je pobedio. Pobedila je ćirilica! Ovu poruku poslao je književnik Slađan Gorčin Blagojević, dodajući da su nadležni na Filološkom fakultetu i Univerzitetu Crne Gore odustali od zahteva da njegov magistarski rad sa ćirilice prebaci na latinicu.

ЋИРИЛИЦА ЈЕ ПОБЕДИЛА: Слађан јачи од бирократије, одустали од захтева да магистарски рад пребаци на латиницу

V.Kadić

Uzgred, nadležna komisija UCG je razmatrala autentičnost rada "Poezija i poetika Ranka Jovovića" i utvrdila da nema elemenata plagiranja.

- Šta je ko radio, da li su oni preslovljavali i prebacivali pismo za svoje potrebe, to me ne interesuje. Dakle, svakom studentu i postdiplomcu u Crnoj Gori treba da bude jasno da nije dužan da menja svoje pismo ni na čiji zahtev. To bi bilo gaženje osnovnih ljudskih prava i građanskog društva, protivustavno i protivzakonito, ali i protivno pravilima studiranja. Zahvaljujem prodekanu, prof. dr Nataši Jovović, koja je, u saradnji sa rektoratom, pronašla izlaz iz neprijatne situacije. Zahvaljujem i stotinama mojih prijatelja i poznanika, kao i mojim profesorima sa katedre za srpski jezik, koji su me podržali. Moram priznati da nije bilo lako u protekle tri sedmice, naročito u startu, kada sam bio šokiran. Ali pred očima su mi stalno bila dva lika: profesora Jugoslava Blagojevića koji je u Danilovgradu prvi, sam protiv svih, stao i odbranio ćirilicu, drugi je lik počivšeg pesnika Ranka Jovovića, sa kojim sam, zahvaljujući radu, nastavio da se družim i nakon njegove smrti. Pitao sam se šta bi oni uradili, a tu je odgovor jasan – nema uzmicanja, nema tih titula i srebrnjaka koje su vredne dostojanstva.

Uostalom, šta je dvadeset i jedan dan u odnosu na deset vekova srpske književnosti, naglašava Blagojević.

BONUS VIDEO: "TAMO DALEKO" NA KAPETAN MIŠINOM BREGU: Kinezi uživaju uz srpske tradicionalne pesme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)