ODBRANIĆU ĆIRILICU Slađan Gorčin Blagojević: Boriću se da odbranim osnovno ljudsko pravo garantovano Ustavom

V. KADIĆ

22. 06. 2022. u 14:39

- BRANIĆU ćirilicu. I odbraniću je! - kazao je književnik Slađan Gorčin Blagojević, dan nakon što su Večernje novosti objavile da ga Univerzitet Crne Gore uslovljava da, ako misli da magistrira, rad prebaci na latinicu.

ОДБРАНИЋУ ЋИРИЛИЦУ Слађан Горчин Благојевић: Борићу се да одбраним основно људско право гарантовано Уставом

V.Kadić

- Boriću se da odbranim osnovno ljudsko pravo garantovano Ustavom Crne Gore, zakonima i

pravilima studiranja, a to je ravnopravnost dva pisma. I u tiranijama je univerzitet donekle slobodan, pa bi tako trebalo da bude i u Crnoj Gori koja želi da bude otvoreno društvo, u skladu sa evropskim i civlizacijskim vrednostima – rekao je on.

Blagojević je najavio sigurnu pobedu ćirilice i srpskog jezika.

Podsetimo, Centar za unapređenje kvaliteta Univerziteta Crne Gore zatražio je od Blagojevića da svoj rad prebaci na latinicu ako želi da magistrira. Problem je, navodno, što novi softver ne može da prepozna ćirilicu, pa rad ne mogu da stave u proceduru provere autentičnosti.

To je prvi put da se uvodi ova diskriminatorska mera na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Naš poznati književnik objasnio je da je od njega traženo preslovljavanje, ali nije želeo da komentariše situaciju dok ne vidi reakciju rektorata. Ipak, na pitanje da li će, u slučaju da UCG istraje u svojoj nameri, prebaciti rad na latinicu, Blagojević je kratko odgovorio.

- Ne pada mi na pamet. Nikakva diploma nije vredna časti – kazao je Blagojević.

Na pitanje da li je u pozadini još jedan akt protiv srpskog jezika i pisma on je rekao da se neće tim baviti.

On na katedri za srpski jezik treba da brani rad Poezija i poetika Ranka Jovovića. Ranije, na istom fakultetu, Blagojević je diplomirao na pripovedačkom postupku Miodraga Bulatovića.

Jedan od naših najčitanijih savremenih pripovedača ove godine objaviće svoj treći roman Dobitnik. Istovremeno izlazi treće izdanje njegovog romana Cerada od sopstvene kože (Unireks, Podgorica / Beograd), kao i drugo izdanje romana Bezimeni vrh (Štampar Makarije / Obodsko slovo, Beograd / Podgorica).

Nemaju volje ili im nedostaje računara

U „obrazloženju“ Centra koje je dostavljeno dekanatu Filološkog fakulteta, a potom Blagojeviću prosleđeno preko Studentske službe, u koje su Novosti imale uvid, stoji:

- Po dogovoru sa v. d. direktoricom (ime poznato redakciji), koja je ujedno i predsedavajuća Odbora, ovim putem upućujemo da postoje onlajn besplatni programi putem kojih može na vrlo jednostavan i efikasan način da se rad konvertuje na latinicu. Kako ste informisani, softver ne može da izvrši proveru rada na ćirilici, a provera je deo procedure koja je uspostavljena Pravilima studiranja na postdiplomskim studijama, kao i Odlukom Senata.

– Da li je ćirilica ukinuta Pravilima ili Odlukom? Očigledno je ili da nedostaje volja da se radi po zakonima ili da nemaju dobre softvere. Il` je nešto gore od oboje – kaže Blagojević.

BONUS VIDEO: Celo naselje je ljuto na njega: Komšija Srećko o napadaču iz Kruševca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)