"UZIMAJU MERU" KVADRATIMA FUNKCIONERA: Odobreno 2,6 miliona evra povoljnih kredita za njihovo zbrinjavanje

V. K.

20. 06. 2022. u 06:45

VLADA Crne Gore preispitaće odluke o dodeli stanova i stambenih kredita javnim funkcionerma koje su donošene u prethodnom režimu.

УЗИМАЈУ МЕРУ КВАДРАТИМА ФУНКЦИОНЕРА: Одобрено 2,6 милиона евра повољних кредита за њихово збрињавање

Foto Vlada CG

Već je promenjen sastav komisije budući da je u ranijem sastavu bilo ljudi koji više nisu deo nove izvršne vlasti. Vladina Komisija za stambena pitanja objavila je spisak funkcionera kojima su dodeljeni stanovi ili krediti pod povoljnim uslovima. Ukupno je odobreno 2,6 miliona evra stambenih kredita, a u tu cenu nije bilo uračunato 13 stanova po povlašćenim uslovima. Stambeno pitanje ovako je rešeno za 96 javnh funkcionera, među njima su i oni koji se danas nalaze u pritvoru - Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda i Blažo Jovanić, predsednik Privrednog suda.

Prethodna vlast DPS za deceniju je iz državnog budžeta utrošila oko 25 miliona evra na rešavanje stambenih pitanja 175 javnih funkcionera i 405 nižih činovnika, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Podsetili su na državnog tužioca Sašu Čađenovića koji je vratio prvi stan koji mu je dala Vlada tvrdeći da mu je - terasa prevelika. Dobio je novi od 89 metara kvadratnih i platio ga, pod povoljnim uslovima, 5.326 evra uz mesečnu ratu od 77,40 evra! Bivši ministar prosvete Damir Šehović, predsednik Socijaldemokrata je 2019. od Vlade dobio stan od 89 metara kvadratnih za oko 23.000 evra. Samo dva dana od zaključenja ugovora je isplatio kompletan iznos. Podaci o imovini i prihodima za tu godinu ne sadrže podatke o zvaničnom izvoru tog novca.

- Vlada Duška Markovića je tokom tromesečnog tehničkog mandata, do izbora nove vlade, podelila 119 državnih stanova. Veliki deo dokumentacije o dodeli stanova i kredita je uništen - saopštila je izvršna direktorka Vanja Ćalović Marković.

Nakon što je Vlada Crne Gore saopštila da nije formirala komisiju za dodelu stanova, već komisiju koja ima zadatak da preispita rad prethodnih komisija, MANS je saopštila da su članovi komisije i osobe koje imaju partijsku knjižicu DPS.

- Nova komisija za podelu stanova čiji član je i Nataša Pešić, Đukanovićeva savetnica, treba da preispita odluke prethodnih komisija koje su donosili njeni partijski drugovi. Čudna neka pravda - poručuju iz ove nevladine organizacije, dodajući da su osim nje tu još dva tehnička lica - Milica Smolović i Irma Selmanović, koje će da proveravaju kako su se delili državni stanovi i krediti za vreme DPS.

Bivši državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović ističe da je nova članica komisije Nataša Pešić i sama dobila stan od ove komisije, te nije jasno kako će ona i pojedina tehnička lica, takođe imenovana za članove komisije, preispitati dodelu stanova sebi i svojim partijskim kolegama.

NEĆE BITI KAO PRE

PREMIJER Dritan Abazović poručio je da nije promenio mišljenje o pitanju dodele stanova po povlašćenim uslovima tokom vladavine ranijih vlada, koje je prethodno oštro kritikovao.

- Ova komisija za stambena pitanja neće imati praksu kakva je ranije postojala, o dodeli stanova funkcionerima. Građani mogu da budu mirni, jer se ranija praksa neće dešavati - izjavio je Abazović, osvrnuvši se na članstvo Nataše Pešić u toj komisiji. - Propisima je predviđeno da je član komisije i predstavnik predsednika Crne Gore. Ja ne određujem ko će to biti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)