KRENULI NA BICIKLIMA IZ BARA, DO BARIJA: Otac i sin putuju preko Albanije u znak sećanja na trajekt „Sveti Stefan“

B. DABIĆ

19. 06. 2022. u 17:36

OTAC i sin, Ćazim i Emir Alković iz Bara krenuli su biciklima iz Bara put Italije preko Albanije noseći grančicu masline kako bi javnosti skrenuli pažnju koliko Crnoj Gori fali putnički brod koji je duže od pola stoleća povezivao crnogorsku i italijansku obalu.

КРЕНУЛИ НА БИЦИКЛИМА ИЗ БАРА, ДО БАРИЈА: Отац и син путују преко Албаније у знак сећања на трајект „Свети Стефан“

Foto: Privatna arhiva

U ovom putovanju ima još jedna simbolika- , 18. juna 1965. godine, iz barske luke ka Italiji, ka Bariju, na svoje prvo linijsko putovanje, isplovio je trajekt „Sveti Stefan“. Bio je to poseban događaj za Bar i Barane, za Crnu Goru i Jugoslaviju.

-U znak sećanja na „Sveca“ sa svojim petnaestogodišnjim sinom Emirom za Bari krenuo sam biciklom, uz grančicu Stare masline. Od prvog isplovljenja popularnog „Sveca“ za Bari je prošlo tačno 57 godina, i bilo je za očekivati da će naša država, tadašnja „Prekookeanska“ i današnja „Barska plovidba“ na ovoj izuzetnoj liniji izmenjati više generacija modernih brodova, a da ćemo danas imati funkcionalan, moderan i siguran trajekt kojim bi se Barani ponosili. Međutim, mi, nakon više od pola veka, duže od pet godina nemamo naš trajekt koji plovi za Bari - kaže Alković.

Dodaje da “Kažu, treba da budemo zadovoljni što će brod „Dubrovnik“, hrvatske „Jadrolinije“ tokom sezone ploviti jednom nedeljno za Bari."

- Nećemo brodom „Jadrolinije“ zaploviti za Bari. Ne zato što nemam poverenja u ovu kompaniju, sa njima rado i sa uživanjem plovim do hrvatskih ostrva, već, jednostavno, na 57. godišnjicu od prvog „Svečevog“ putovanja – neću - kaže Alković koji je odlučio das a sinom u Italiju putuje preko Albanije. -Nosimo grančicu Stare masline, simbol prijateljstva i usput ljudima pričamo o našem lepom Baru i Staroj maslini i vrhunskom maslinovom ulju koje daje ova drevna biljka. U Bari ćemo iz Drača doploviti albanskim trajektom, a nakon obilaska regiona Pulje i njihovih maslinjaka, Jadran ćemo preploviti „Jadrolinijom“, ali ne do Bara već do Dubrovnika.

SREĆAN I NESREĆAN

Srećan je, kaže Alković, da je njegov pokojni otac imao čast da te 1965. godine prvim „vijađom“ Sveca plovi za Bari, ali je i nesrećan što njegov sin, unuk njegovog oca, nakon pola veka nema priliku da barskim, crnogorskim brodom ponosno plovi za Italiju.

A trajektna linija Bar- Bari-Bar nije običan transport roba i prevoz putnika, ona je mnogo više od toga za one koji znaju, koji vole i osećaju ovaj grad.

Odatle će se laganom vožnjom bicikala vratiti kući.

-Kao Baranin čiji su preci na ovim prostorima uzgajali masline i plovili našim morem, kao menadžer Opštine Bar, kao politički direktor partije „Biram Bar“, ali pre svega kao građanin Bara, osetio sam jaku unutrašnju potrebu i obavezu da podsetim sve nas, i vlast i opoziciju, i stare i mlade, i sve one koji vole našu zemlju i žele joj napredak da mi nakon pola veka nemamo naš trajekt i da moramo da se ujedinimo, bez obzira na bilo koje razlike, i stvorimo preduslove da nam se „Svetac“ vrati. Moj potez je znak ličnog protesta protiv današnje situacije u prekojadranskom pomorstvu i nikako ga ne treba shvatiti kao politički akt, već isključivo kao glas pojedinca u želji za opšti boljitak, ako hoćete i kao akt lokalpatiotizma - istakao je Alković.

Feribot“ im je, kaže, je bio prozor u svet, njime se odlazilom i dolazilo. Istovremeno je donosio svetsku modu, kulturu, duh Mediterana čiji su, kaže, deo.

- Siguran sam da onaj ko kaže da je ovaj trajekt samo prevozno sredstvo ne poznaje Bar i Barane i ne oseća Mediteran. Zato, moj sin i ja u znak sećanja na „feribot“ činimo naš mali korak i biciklima prelazimo nekoliko stotina kilometara, kako bi skrenuli pažnju na nasušnu potrebu ponovnog otvaranja ovog barskog prozora u svet - zaključuje Ćazim Alković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri