PLJEVLJA OBELEŽILA DUHOVE: Manastir Svete Trojice obeležio hramovnu slavu

M. D.

12. 06. 2022. u 21:10

MANASTIR Svete Trojice u Pljevljima proslavio je svoju hramovnu slavu. Slavlje je započeto u subotu služenjem svečanog bdenija, a nastavilo se danas liturgijom, na sam dan praznika.

ПЉЕВЉА ОБЕЛЕЖИЛА ДУХОВЕ: Манастир Свете Тројице обележио храмовну славу

M.Drobnjak

Svetu arhijerejsku liturgiju, pred velikim brojem vernika, služio je episkop mileševski Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije mileševske. Čestitajući slavu vladika Atanasije pozvao je verni narod da ovaj dan iskoriste za obnavljanje.

-Duh sveti je duh života i kao duh života on u svojoj dobroti daje nam sposobnost da se obnavljamo. Da obnovimo znanje, da obnovimo snage. Neki će obnoviti mladost.Oni koji ne mogu ućiće u večnu mladost. Dakle uvek je mladost i život u duhu svetom, bilo na zemlji bilo na nebu u večnosti.

Iskoristimo ovaj dan za snaženje za uzrastanja u božanskim darovima. Da ih koristimo već je očigledno iz ovoga hrama pri manastiru Sv. Trojice, vidimo jer Bog Vam je obnovio čvrstinu Vaše vere, obnovio je ljubav  u Vama prema toj veri i sve ono što je sadržano u toj veri.Obnovio Vam je ljubav prema veri pravoslavnoj, prema crkvi Hristovoj. I zato prisustvujemo velikoj obnovi pri ovom hramo - kazao je vladika Atanasije.

Poslije liturgije, po tradiciji, održana je litija oko manastira Svete Trojice nakon čega je  upriličeno lomljenje slavskog kolača. Nakon toga održana je tradicionalna slavska trpeza, a potom kulturno umetnički program.

Po tradiciji ispred mansistira Svete Trojice svake godine održava se  Trojičidanski sabor koji okupi veliki broj građana, ne samo sa tromeđe i Mileševske eparhije, već iz ostalih eparhija iz Crne Gore. Inače Sabor se održava u čast manstirske slave praznik Silaska Svetog Duha na apostole, koji je narodu poznat kao Trojičindan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda