DIVLJU LEPOTU LED OKOVAO: Na Prokletijama jezera često zaleđena do kasnog leta na najvećim vrhovima

M. Sekulović

29. 05. 2022. u 08:25

SUROVO lep, ali i opasan planinski venac Prokletije, ovih dana pohodila je grupa planinara koja se uverila u nesvakidašnje prirodne fenomene, gde i usred leta, kada je masiv znatno dostupniji, jezera ostaju zaleđena, bez obzira na to što uveliko vladaju visoke temperature.

ДИВЉУ ЛЕПОТУ ЛЕД ОКОВАО: На Проклетијама језера често залеђена до касног лета на највећим врховима

Foto A. Reković

- Abdijino jezero, od svih u Crnoj Gori najbliže nebesima, jer je na nadmorskoj visini od 2.057 metara i dalje je pod ledom - u dahu priča iskusni planinarski vodič i spasilac Ahmet Ašo Reković iz Plava, o jezeru sakrivenom u cirku ispod najvišeg vrha prokletijske planine Horolac - Raminog vrha, koji se gordi na visini od 2.200 metara.

Reković dodaje da je zaista šteta što je čak i leti ovo predivno jezero, dugo 70, široko 40, a duboko četiri metra, prava nepoznanica planinarima i ostalim ljubiteljima prirode.

Kako svedoče planinari, ledom je okovano i nadaleko poznato Hridsko jezero, koje je na nadmorskoj visini od 1.970 metara.

- Već dvadesetak godina posećujem Hridsko jezero sredinom maja meseca, nekako budem prvi posetilac nakon duge zime. I ove godine je bilo zaleđeno, mada, krenulo je topljenje leda. Dešavalo mi se da u deset dana posetim jezero tri puta, a sve u cilju da uhvatim poslednji dan sa ledom na jezeru. Zabeležio sam da se na jezeru led ne otopi nikada pre 15. maja - priča Reković, koji kaže da je led najduže potrajao 2020. jer se jezero zaledilo 25. novembra a "kora" opstala sve 20. juna 2021, punih sedam meseci.

VODA LETI DO 15 STEPENI

BISER Prokletija, Hridsko jezero, dugo je oko 300, široko oko 155 metara, a najveća dubina vode je oko 5,1 metar. Oni koji "stisnu petlju" i leti zaplivaju u njemu, mogu računati na temperaturu vode od oko 12 do 15 stepeni Celzijusa.

Pored severne obale nalaze se dva manja ostrva. Voda iz ovog jezera gubi se poniranjem i posle 40 metara podzemnog toka javlja se u viduS dva jaka vrela. Srne, divokozi, medvedi, divlje svinje, deo su životinjskog sveta, a poznato je i po prisustvu tetreba, jarebica, kamenjarki, orlova...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije