NACIONALNI PARKOVI U PLAMENU: I dalje aktivno više požara, a najteže je na Prokletijama i u Katunskoj nahiji

M. S.

11. 08. 2021. u 07:39

U CRNOJ Gori aktivno je nekoliko požara koji su do sada naneli veliku štetu. U Nacionalnom parku "Prokletije" je registrovan požar na prostornoj celini Trokuz-Ribljak u mestu Horolac.

НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ  У ПЛАМЕНУ: И даље активно више пожара,  а најтеже је на Проклетијама и у Катунској нахији

Foto Prestonica

Oko 10 radnika NP lokalizovalo je vatru, ali je jak vetar ponovo rasplamsao.

Iz NP "Prokletije" su rekli da Služba zaštite parka nije dobila nikakvu pomoć od nadležnih organa, Opštine Plav i Službe zaštite Plav koje su više puta tokom dana obaveštavali o stanju na terenu.

- Očekujemo konkretnu pomoć od nadležnih organa kako bi negativne posledice po ovo zaštićeno područje bile što manje - saopšteno je iz NP "Prokletije".

Prokletije, Foto Prestonica

Služba zaštite NP "Lovćen" učestvovala je u saradnji sa Vatrogasnom službom Cetinja u lokalizovanju požara u hotelu "Monte Rosa" na Ivanovim koritima u opštini Cetinje.

- Izuzetno brzom intervencijom ovih službi i adekvatnom reakcijom nadzornika parka, sprečen je požar mnogo većih razmera - saopšteno je iz NP "Lovćen".

Služba zaštite i spasavanja Opštine Cetinje već danima gasi požar u Katunskoj nahiji, gde su u više sela ugroženi i stambeni objekti.

- Od juče ujutro, u gašenju požara, pomažu dva vojna helikoptera, dok je prestonica po hitnom postupku obezbedila neophodnu opremu koja je vatrogascima nedostajala. Vatrogasaci su juče intervenisali na Ivanovim koritima, gde je uspešno ugašen požar koji je zahvatio hotel "Monte Rosa" - kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja prestonice Cetinje Miloš Ćećanović.

- Kompletna Katunska nahija je kritična. Imamo požare u selima Bijele Poljane, Kobilji Do, Ožegovica i Prentin Do. To su mesta koja su međusobno udaljena po više kilometara, pa su naši vatrogasci raspoređeni na više lokacija.

Maksim Mandić, Foto Radio Kotor

DIM SE OSEĆA DO BOKE KOTORSKE

POŽARI na području Katunske nahije i jutros su aktivni i ugrožavaju sela na ovom području, a prisustvo dima oseća se i u Boki, izjavio je načelnik Službe zaštite i spasavanja Maksim Mandić. Njegova služba u stalnom je kontaktu sa cetinjskim vatrogascima koji zajedno sa Vojskom Crne Gore i njihovom helikopterskom jedinicom pokušavaju da požare stave pod kontrolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!