BOJAN PANAOTOVIĆ O ODUSTAJANJU SNP OD POPISA U CRNOJ GORI: Na redu "precrtavanje" ugovora sa SPC i Otvorenog Balkana?

J. S.

24. 05. 2022. u 19:16

SVI koji imamo solidnu memoriju, sećamo se da su prvaci SNP-a govorili da je Zakon o popisu stanovništva visoko na listi prioriteta njihove partije. Analitičar Bojan Panaotović o odustajanju SNP od popisa u Crnoj Gori

БОЈАН ПАНАОТОВИЋ О ОДУСТАЈАЊУ СНП ОД ПОПИСА У ЦРНОЈ ГОРИ: На реду прецртавање уговора са СПЦ и Отвореног Балкана?

Foto: Milica Stojanac

Ne morate biti politikolog da biste znali da se u vlade širom sveta ulazi da bi se ostvarili politički prioriteti stranke koju vodite i građana koji su vas birali. Ako je popis bio jedan od prioriteta, a vlada u koju ste ušli brže-bolje povlači Zakon iz procedure bez najave da će doneti novi i bolji onda je jasno šta je po sredi - kaže analitičar Bojan Panaotović u svom osvrtu koji prenosimo u celosti.

Čudesna je lakoća sa kojom je vođstvo SNP-a prešlo preko stavljanja tačke na pitanje popisa. Svima je naravno jasno da popis ne sme da bude sproveden da se ne bi utvrdila činjenica da u Crnoj Gori živi oko 36 odsto Srba. Mada ta činjenica ne bi donela nikakve tektonske poremećaje u društveno-političkom životu Crne Gore. No, neodržavanje popisa ne menja stvarnost, SPC ima najviše vernika, najveći broj građana govori srpskim jezikom i Srba ima nešto iznad 35 procenata.

Način na koji je SNP odustao od popisa upućuje na zaključak da će bez mnogo otpora odustati kada se sutra odustane od potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC da se društvo ne bi dodatno klerikalizovalo i kada se odustane od ulaska u Otvoreni Balkan zarad ulaska u EU, nezavisno od činjenice da Makron kaže da će proces pridruživanja za Ukrajinu trajati 15 do 20 godina. Zamislite koliko će tek trajati proces priključenja ostalih država.

I da ne pominjemo „dosadne“ Srbe koji su vazda remetilački faktor, ali „su čim ćete" sutra pred one koji su glasali za vas, kad svi prioriteti budu stavljeni ad akta a da ni glas niste podigli?

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO IZ NIKŠIĆA: Desetine hiljada ljudi na ulicama - litiju predvodi patrijarh Porfirije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna