ODVAJANJEM ZETE ČUVAJU FOTELJE: Ako DPS dobije podršku u Skupštini, opština Golubovci bi ovog leta stekla samostalnost

I. D. S.

21. 05. 2022. u 08:38

INICIJATIVU Demokratske partije socijalista za stvaranje zakonskih uslova za odvajanje Zete od Opštine Podgorica, podržala je većina parlamentarnih stranaka. Ipak, prema oceni dela poslanika, iznenadna žurba da Zeta postane samostalna opština matematički je proračun lokalne vlasti, te tvrde da na taj način pokušavaju da ublaže poraz na izborima u Podgorici.

ОДВАЈАЊЕМ ЗЕТЕ ЧУВАЈУ ФОТЕЉЕ: Ако ДПС добије подршку у Скупштини, општина Голубовци би овог лета стекла самосталност

Foto D. Milovanović

Na dnevnom redu prve naredne sednice Parlamenta trebalo bi da se nađu tri zakona - Zakon o teritorijalnoj organizaciji glavnog grada, Zakon o glavnom gradu i Zakon o finansiranju lokalne samouprave. Inicijativa o samostalnosti Zete potekla je iz DPS, a za tu ideju odavno se zalažu Socijalistička narodna partija, Demokratski front i Demokratska Crna Gora, koje kažu da DPS sada ovo radi jer gubi glasače u Zeti. Podršku su najavili i iz Liberalne partije, a izvesno da će zakoni dobiti podršku potrebne većine.

Iz DPS su saopštili da je izrađena studija kojom je potvrđeno da Zeta ima sve kapacitete da obezbedi veći kvalitet života njenim stanovnicima u odnosu na administrativni okvir koji trenutno ima. Funkcioner DPS Mihailo Anđušić kazao je da je inicijativa višedecenijski san većine stanovnika Zete.

- Već u sedmicama pred nama, Zećani će biti u prilici da dobiju samostalnu opštinu Zeta - rekao je Anđušić.

Iako se većina partija godinama zalagala da Golubovci budu samostalna Opština Zeta, u inicijativi DPS vide proračun u susret lokalnim izborima, zakazanim za oktobar. Predsednik DNP Zete Mihailo Asanović navodi da građani Zete koji su godinama tražili samostalnost te opštine i bolji život, do tog cilja će doći zahvaljujući proračunima gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i "izvršiocima njegovih naređenja" iz zetskog DPS.

- Znaju građani Zete zašto "šef iz Pive" to traži - da bi eliminisao glasove iz Zete za Podgoricu, jer je svestan kakvu će katastrofu da doživi, goru od one 2020. - kazao je Asanović.

Predsednica Opštine Golubovci Tanja Stajović saopštila je da je studija opravdanosti teritorijalne promene sprovedena i dostavljena Ministarstvu javne uprave od kojih je stigao odgovor, ali ne u vidu mišljenja, već obaveštenja o tome koja su ministarstva dala svoje mišljenje. Tako je u toku izrada odgovora na sve sugestije pojedinih vladinih resora.

ŠARANOVIĆ: HOĆE DA SMANjE RAZLIKU

SADA kad, prema svim pokazateljima, u Zeti imaju veliki pad podrške, a što su potvrdili i poslednji parlamentarni izbori, hoće da, pored sigurnog gubitka Zete, pokušaju da smanje razliku u Podgorici. Za razliku od njih, mi se ne igramo sa građanima zarad sitnih kalkulacija - poručio je Danilo Šaranović (na slici) ispred Demokrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)