"DANI SVETOG VASILIJA": Patrijarh Porfirije će predvoditi litiju 12. maja

V. KADIĆ

03. 05. 2022. u 15:30

PROMOCIJOM zbornika i izložbom fotografija u čast počivših, mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija 7.maja u Nikšiću počinje tradicionalna manifestacija „Dani Svetog Vasilija“ koja će biti završena velikom svenarodnom litijom 12. maja koju će predvoditi Njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, sa više od 20 episkopa.

ДАНИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА: Патријарх Порфирије ће предводити литију 12. маја

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ovogodišnja manifestacija je, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, posebna iz dva razloga – prvi je proslava jubileja - 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija, a drugi što ou manifestaciju prvi put organizuju zajedno Crkvena opština i Opština Nikšić, uz podršku lokalne Turističke organizacije.

- Ovogodišnja manifestacija posvećena je, pre svega, 350. godišnjici od upokojenja Svetog Vasilija, onog najboljeg od nas, zaštitnika svih domova, našeg grada, našeg hrama, ovog najlepšeg u Crnoj Gori, tako da i mi imamo obavezu da na blagoslov uzvratimo blagoslovom i blagodarenjem. Ova godina je blagodarnost našem svetitelju za sve što čini i što će činiti za ljude, pre svega, ovoga grada - kazao je arhijerejski namesnik nikšićki, Slobodan Boban Jokić.

Foto: Ilustracija

- Opština Nikšić je prepoznala ne samo pomenutu manifestaciju, već i ostale, tako da je uspostavljena veoma dobra i kvalitetna saradnja sa novom lokalnom upravom. Videće građani Nikšića kako je lepo i kako je kad postoji opšte zadovoljstvo za napredak ovoga grada. Mi smo kao Nikšićani uvek željni zajednice, da naš grad predstavimo u najlepšem svetlu, upravo onakvim kakav i jeste kao grad Svetog Vasilija.

Marko Kovačević, predsednik Opštine, naglasio je da je reč o najznačajnijoj, najmasovnijoj i najposećenijoj manifestaciji u gradu podno Trebjese.

- Zato nismo mogli ostati indiferentni kao lokalna uprava, kao da se ništa ne događa, već smo odlučili da budemo suorganizatori. Mislim da je to obaveza i svake buduće lokalne samouprave koja bude na čelu grada pod Trebjesom. Imajući u vidu celokupni značaj Svetog Vasilija, uspostavili smo saradnju i sa Opštinom Trebinje, kako bi manifestacija obuhvatila celi duhovni put, tj. geografiju njegovog života, od Popovog Polja do Ostroga, pa će predstavnici Trebinja biti na litiji, a mi ćemo biti njihovi gosti 11. maja kada bude osvećenje njegove rodne kuće - rekao je Kovačević, dodajući da je manifestacija lepa prilika da Nikšić pokaže da živi novim životom.

foto: V. K.

Sveti Vasilije, osim što je duhovni vođa ovog naroda i što se njim rukovodimo kroz sve životne situacije, je i jedini pravi istinski gradonačelnik ovoga grada. Mi ostali smo prolazni, a on uvek ostaje kao jedna vertikala koja nas upućuje kojim putem u životu treba da idemo. Nikšić je odavno krenuo tim putem, a sada je to uradila i lokalna samouprava.

- Uvek ćemo pomoći organizaciju događaja od značaja za

zajednicama u meri u kojoj je potrebno. Dani Svetog Vasilija su u skladu sa najboljim evropskim praksama brojnih gradova koji imaju svoje zaštitnike. Sigurno je najpoznatiji primer toga Sveti Marko u Veneciji, tako da je i sa te strane ovo, ne samo pravoslavno-hrišćanska, ne samo naša nikšićka, već i evropska priča.

Direktor Turističke organizacije Nikšić, Mitar Barać, podsetio je na ne male potencijale ovog grada kada je reč o verskom turizmu.

- Verski objekti i izgledom i značajem zaslužuju bolju turističku valorizaciju. S obzirom na to da se dosad nije radilo puno na tom planu, ovo su samo početni koraci, zato smo i podržali manifestaciju. Cilj nam je da skrenemo pažnju sugrađanima koliko je verski turizam značajan i kolike benefite od njega možemo da imamo, jer verski turizam su prva turistička kretanja na globalnom nivou. Ni jedan događaj ne može okupiti toliko ljudi na jednom mestu kao nikšićka litija 12. maja.

BONUS VIDEO:

KRŠTENjE ČUVA DUŠU ZA VEČNOST: Sveta tajna na jezeru Krupac kod Nikšića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)