LITIJA OBNOVLJENA NAKON OSAM DECENIJA: Na Sušćepanu proslavljena Tomina nedelja

V.V.

01. 05. 2022. u 16:38

NAKON osam decenija obnovljena je litija kroz Sušćepan i tako proslavljen praznik Tomina nedelja.

ЛИТИЈА ОБНОВЉЕНА НАКОН ОСАМ ДЕЦЕНИЈА: На Сушћепану прослављена Томина недеља

Foto: V.V.

Prethodno je u crkvi Svetog Stefana služena liturgija a potom upriličena promocija knjige „Sušćepan- crkva, običaji, veronauka" autora Gorana Komara, Nebojše Raša i Teodore Pantelić. Svetkovini je prisustvovao i potpredsednik hercegnovske Opštine Mirko Mustur.

Protojerej stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namesnik hercegnovski poručio je u besedi da „kada imamo mir imamo sve što je potrebno da bi čovek živeo dostojanstveno i blagosloveno, imamo i onaj telesni i duhovni mir koji nam samo vera može dati."

Litija na Sušćepanu povodom Tomine nedelje obnovljena je na inicijativu članova i predsednika Crkvenog odbora Predraga Sladovića. Prema njegovim rečima u crkvi Svetog Stefana na Sušćepanu služila se liturgija baš Na Tominu nedelju, ne na Vaskrs, jer je za sva sela u zaleđu bio samo jedan paroh. Litija je do Drugog svetskog rata ophodila obodom sela, a nakon rata litije nisu održavane.

Foto: V.V.

Povodom obnavljanja ovog lepog običaja Crkveni odbor je dodelio zahvalnice Pavlu Daču Brajeviću, koji je tokom litija za odbranu svetinja nosio crkveni barjak, zatim Luki Vukaloviću, najstarijem meštaninu Špiru Sladoviću, Marku Lučiću, Nikši Gojkoviću, Balši Bulatoviću.

Brojnim učesnicima litije, vernom narodu, deci polaznicima veronauke zahvalio je otac Vladan Pantelić.

Jedan od autora knjige „Sušćepan – crkva, običaji, veronauka"

Nebojša Rašo objašnjava da je u knjizi obuhvaćeno više oblasti pa je bilo logično da je radi više osoba.

- Ovo mesto značajno je i zbog sačuvanog predanja prema kome je baš tu  grob Hercega Stefana, ali i zbog ostataka prvobitne crkve iz IX ili X veka. Najznačajniji ostaci su dve ploče oltarske pregrade sa grifonima koji se danas nalaze u crkvi, a ranije su bile u zvoniku.

Goran Komar podsetio je da se u podnožju sela nalaze ostaci jedne zgradice koja je predstavljala maslinat - ćeliju manastira Dobrićevo na Trebišnjici.

Teodora Pantelić zabeležila je između ostalog da je prvi čas veronauke u crkvi Svetog Stefana, održan 2007. godine, a prva veroučiteljica je Marija Pantelić.Na prvom času bilo je malo polaznika, ali sada se časovi održavaju svake druge nedelje a polaznika je sve više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)